Fondul Global in România

Fondul Global in România

Granturile acordate Romaniei de catre Fondul Global de Lupta Impotriva SIDA, TB si Malariei constituie un sprijin major in cresterea capacitatii nationale de raspuns impotriva epidemiilor cu HIV/SIDA si Tuberculoza. Aceste fonduri sunt utilizate pentru consolidarea si extinderea programelor de prevenire dar si a serviciilor pentru ingrijirea celor afectati.

Multe din proiectele care se desfasoara in Romania cu finantarea Fondului Global reprezina interventii (devenite intre timp modele in regiunea Europei de Est) pentru grupuri vulnerabile greu de atins, initiate si dezvoltate cu suportul a numeroase organizatii non-guvernamentale.

Este esential ca toate aceste programe finantate in prezent de Fondului Global, sa poata fi continuate prin finantarea din contributie nationala. Daca acest lucru nu se va intampla, iar fondurile necesare pentru tratamentul, monitorizarea, ingrijirea persoanelor afectate de HIV si Tuberculoza precum si pentru interventiile de prevenire nu vor fi alocate conform nevoilor reale, Romania se va confrunta in anii urmatori cu nivele crescute ale celor doua epidemii, in ciuda eforturilor nationale si finantarilor internationale primite in toti acesti ani.

Parteneriatul real intre sectorul guvernamental si cel non-guvernamental este de asemenea esential in asigurarea succesului interventiilor dedicate controlului HIV/SIDA si Tuberculozei.

Tarile ale caror guverne au inteles acest lucru si au alocat fonduri corespunzatorare pentru interventiile de asistenta si prevenire desfasurate de organizatiile non-guvernamentale, recunoscandu-le astfel in mod real rolul de parteneri, au reusit sa limiteze efectele celor doua epidemii.

Factorii de decizie de la nivelul Ministerului Sanatatii si Guvernului, dar si reprezentantii Autoritatilor locale din Romania trebuie sa invete din aceste exemple, sa se implice mai mult si sa aloce fonduri corespunzatoare pentru continuarea si extinderea acestor programe.

Click aici pentru a vedea granturile acordate Romaniei de catre Fondul Global.

Istoricul Granturilor acordate de Fondul Global Romaniei:

Romania a aplicat pentru finantarea Fondului Global in cadrul Rundei a 2-a de finantare in anul 2003 si in cadrul Rundei a 6-a de Finantare in anul 2006. Cererile de finantare depuse de Romania prin intermediul Comitetului National de Coordonare a Programelor Finantate de Fondul Global au fost realizate prin contributia organizatiilor apartinand sectorului non-guvernamental cat si a institutiilor guvernamentale responsabile cu implementarea strategiilor nationale din domeniul HIV/SIDA si Tuberculoza.

In anul 2003, in luna iunie Romania devenea recipientul celor doua granturi aprobate de Fondul Global in cadrul Rundei a 2-a de finantare: un grant pentru tratamentul si controlul epidemiei cu HIV si altul pentru tratamentul si controlul Tuberculozei. Noua luni mai tarziu de la semnarea celor doua acorduri de grant cu Fondul Global, Ministerul Sanatatii - Primitorul Principal al finantarii, semna primele acorduri de sub-finantare cu organizatiile implementatoare.

O serie de institutii dar mai ales orgazanizatii non-guvernamentale ale caror programe si proiecte si-au demonstrat eficacitatea si eficienta, au devenit implementatori in cadrul programului finantat de Fondul Global prin Ministerul Sanatatii. Granturile corespunzatoare Rundei a 2-a de finantare au totalizat 26,861,313.00 USD pentru componenta HIV/SIDA si 16,743,641.00 USD pentru Tuberculoza, pentru perioada 2004 - 2008. Informatii actualizate despre rezultatul acestor programe, despre implementatori si progresul activitatilor pe care acestia le desfasoara pot fi accesate pe site-ul Unitatii de Implementare a Programelor Finantate de Fondul Global din Ministerul Sanatatii Publice www.pmu-wb-gf.ro (Sectiunea Rapoarte Anuale).

In anul 2006, Comitetul National de Coordonare a Programelor Finantate de Fondul Global, in baza analizei deficitului financiar pentru controlul celor doua epidemii in Romania, a decis sa aplice pentru o noua runda de finantare organizata de Fondul Global - Runda a 6-a. Ambele cereri de finantare depuse au fost aprobate, granturile urmand sa fie implementate de catre Fundatia Romanian Angel Appeal nominalizata de Comitetul National sa indeplineasca rolul de Primitor Principal pentru programele finantate de Fondul Global sub Runda a 6-a. In luna mai si respectiv septembrie 2007 Fondul Global a incheiat cu Fundatia Romanian Angel Appeal acordurile de grant pentru prima faza (primii 2 ani) ai programului HIV/SIDA respectiv Tuberculoza. Finantarea aprobata pentru faza I a Rundei a 6-a reprezinta 9,338,352.00 USD pentru componenta HIV/SIDA si 5,212,177.00 USD pentru Tuberculoza.

Mai multe informatii despre granturile acordate Romaniei de catre Fondul Global, progresul acestora si alte documente relevante pot fi accesate si de pe pagina Fondului Global - sectiunea dedicata Romaniei: http://www.theglobalfund.org/programs/countrysite.aspx?countryid=ROM&lang=en