Fondul Global

Fondul Global

Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei (http://www.theglobalfund.org/) reprezinta un organism financiar international care se bazeaza pe un parteneriat strategic intre institutii guvernamentale, societate civila, sectorul privat si comunitatile afectate de cele trei epidemii: HIV/SIDA, Tuberculoza si Malaria. Inca de la infiintarea sa a reprezentat o abordare inovatoare a finantarii unor programe de sanatate publica. Istoria Fondului Global incepe in anul 2001, la Abuja, in Nigeria unde, cu prilejul unei intalniri a liderilor africani din regiune, in luna aprilie 2001, luand act de evolutia dramatica a acestor trei epidemii, Secretarul General al Natiunilor Unite - Kofi Anan, a lansat initiativa crearii unui fond global de interventie. Ulterior, acesta propunere a fost dezbatuta si votata in Adunarea Generala ONU, in iunie 2001, in cadrul unei Sesiuni Speciale pentru HIV/SIDA.

Sapte luni mai tarziu, in ianuarie 2002, un Secretariat permanent al noii structuri financiare a fost stabilit si a devenit operational. In numai 3 luni din momentul stabilirii Secretariatului sau, Boardul Fondului Global aprobase deja prima runda de finantare, de care au beneficiat imediat 36 de tari in care interventia pentru stoparea celor 3 maladii era prioritara. Astfel, cu toate ca Fondul Global asigura fonduri pentru programe din toate zonele de pe glob, finantarea a trebuit sa tina cont de impactul deosebit al celor trei maladii pe continentul african. Datorita acestui fapt, 61% din fondurile alocate Rundelor 1 si 2 ale Fondului Global au fost destinate programelor desfasurate in Africa sub-Sahariana. Dintre acestea, 2/3 au fost alocate infectiei cu HIV/SIDA , 17% pentru malarie si 14% pentru tuberculoza. De la crearea sa, in 2002, Fondul Global s-a dovedit cea mai activa si mai importanta sursa de finantare a programelor destinate limitarii epidemiilor cu HIV/SIDA, tuberculoza si malarie, reprezentand 20% dintre fondurile internationale destinate infectiei cu HIV/SIDA si 2/3 din fondurile globale destinate tuberculozei si malariei.

Pana in prezent, in cadrul a sase runde de finantare, Fondul Global a investit in programe de prevenire, tratament si suport peste 9,9 miliarde USD in 136 de tari. De curand, cu ocazia celei de a 16 Intalniri a Boardului Fondului Global, au fost luate in discutie mai multe directii de interventie si actiune, inclusiv aprobarea celei de a 7-a runde de finantare. Dintre rezultatele notabile atinse de Fondul Global pana in prezent cel mai reprezentativ este prevenirea deceselor cauzate de SIDA a 2 milioane de persoane prin asigurarea tratamentului de specialitate pentru 1,1 milioane de oameni, tratament antituberculos pentru 2,8 milioane de persoane si distribuirea a 30 de milioane de plase speciale impregnate cu insecticide, pentru paturi, necesare prevenirii malariei.

Cum functioneaza Fondul Global? Functionarea Fondului Global este reglementata de un set de principii (prezentate pe larg la http://www.theglobalfund.org/, sectiunea Global Fund's Framework Document) care descriu in detaliu fiecare aspect legat de activitatea Fondului, de la principii de guvernare pana la coordonarea fiecarui grant in parte. Dintre aceste principii putem enumera cateva dintre cele mai reprezentative:

 • Nu implementeaza in mod direct programele ci le finanteaza (nu este un instrument de implementare ci unul financiar)
 • Incurajeaza coordonarea acestor programe de catre structuri nationale
 • Interventiile sale sunt diferite si adaptate la conditiile din diferite regiuni, incidenta celor 3 maladii si tipuri de interventie necesare
 • Interventiile finantate de catre Fondul Global vin in sustinerea si completarea programelor si activitatilor preconizate in Strategiile Nationale dezvoltate de fiecare tara in parte
 • Abordeaza intr-o maniera echilibrata proportia dintre programele de prevenire si cele de tratament·
 • Fondurile se disburseaza in functie de rezultatele obtinute (performance based)
 • Evalueaza aplicatiile de tara printr-un proces obiectiv si independent
 • Stabileste o maniera simpla, rapida si inovativa de coordonare a implementarii granturilor
 • Opereaza pe baza principiului transparentei.

De asemenea, Fondul Global stabileste o stransa colaborare cu organismele bilaterale si multilaterale implicate in sanatate si dzvoltare, pentru corelarea programelor finantate de acest organism financiar cu cele deja operationale.Coordonarea la nivel national a programelor finantate de catre Fondul Global este realizata de catre un Comitet National de Coordonare (Country Coordinating Mechanism - prescuratat CCM). In alcatuirea acestui mecanism de coordonare sunt implicate institutiile guvernamentale, reprezentanti ai societatii civile, ai mediului de afaceri si corporatist, precum si reprezentanti ai organismelor bilaterale si multilaterale. Acest Comitet National de Coordonare asigura asistenta tehnica necesara atat realizarii aplicatiilor de tara cat si implementarii cu succes a granturilor aprobate.

Dupa definitivarea propunerilor de tara acestea sunt avizate si inaintate spre aprobarea Fondului Global de catre CCM din fiecare tara in parte.In procesul de evaluare a propunerilor de finantare Fondul Global utilizeaza un Comitet de Analiza Tehnica (Technical Review Panel). Prin intermediul acestui comitet de evaluare a propunerilor, Fondul Global se asigura ca resursele financiare vor fi directionate catre aplicatiile cu cele mai multe sanse de reusita. Comitetul de Analiza Tehnica include experti in domeniul bolilor transmisibile, dar si experti in dezvoltare care evalueaza impreuna in ce masura programele cuprinse in aplicatia de tara vin in completarea eforturilor de reducere a saraciei si de asigurarea sanatatii populatiei de la nivelul tarii respective.

Dupa evaluarea lor de catre acest Comitet, aplicatiile de tara sunt impartite in patru mari categorii:

 1. definitivate si corespunzatoare pentru a fi finantate;
 2. corespunzatoare pentru a fi finantate cu un numar limitat de clarificari suplimentare necesare;
 3. care nu corespund pentru finantare in cadrul rundei respective dar care pot fi revizuite si re-aplicate ulterior;
 4. care nu corespund criteriilor de finantare.

Bazandu-se pe aceasta clasificare si pe recomandarile Comitetului, in functie de fondurile disponibile, Boardul Fondului Global aproba aplicatiile de tara cuprinse in primele 2 categorii mentionate.

Intrucat fondurile necesare sunt furnizate in functie de rezultatele obtinute, Fondul Global stabileste, impreuna cu tarile primitoare (ale caror aplicatii au fost aprobate) un numar de indicatori cheie pentru a evalua progresul grantului si pentru ca cerintele de raportare ale Fondului se completeze sistemele nationale de raportare.In acest sens este utilizat, la nivelul fiecarei tari primitoare, un Agent Local al Fondului care supervizeaza implementarea activitatilor prevazute de programele aprobate. Acest organism evalueaza cu o periodicitate recomandata si agreata impreuna cu Fondul Global aspecte legate de atingerea indicatorilor cheie si de evaluarea financiara a implementarii grantului.

Deoarece unul dintre principiile fundamentale de functionare ale Fondului este cel al transparentei, pe website-ul organizatiei (www.theglobalfund.org) sunt disponibile informatii detailate. Toate propunerile acceptate, acordurile de grant semnate, progresul implementarii fiecarui grant in parte, rapoartele anuale, rezultatele obtinute precum si concluziile rezultate in urma dezbaterilor Boardului sunt accesibile publicului larg.

In vederea accesarii cat mai eficiente a website-ului dedicat organizatiei, informatiile sunt disponibile in 6 dintre cele mai utilizate limbi de pe glob: Araba, Chineza, Engleza, Franceza, Rusa si Spaniola.

Afla mai mult despre Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei pe www.theglobalfund.org !

Copyright foto: The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria