Asociatia Integration

Asociatia Integration

Asociatia INTEGRATION este singura organizatie nonguvernamentala din Bucuresti formata din fosti sau activi consumatori de droguri. La inceput, la jumatatea anului 2004, aceasta a functionat doar ca grup de suport, sub umbrela ARAS (Asociaţia Romana Anti-SIDA), ONG care derula deja din anul 2002 programe de reducere a riscului asociat consumului de droguri. Constatand existenta multor probleme - mai ales incalcari majore ale drepturilor omului, ca de exemplu liberul acces la tratament medical - membrii grupului de initiativa au hotarat să faca ceva in direcţia aceasta şi s-au constituit în asociatie.

Activitatiile desfăsurate până în prezent de INTEGRATION sunt în mare parte de identificare a problemelor, de a găsi solutii şi de a dezvolta asociatia ca număr de membrii - captarea interesului consumatorilor de droguri de a-si sustine punctul de vedere, de a-si face cunoscută situatia, nevoile si drepturile. Asociatia se adreseaza populaţiei largi, avad in vedere ca fiecare persoana este un potential consumator de droguri, dar in special consumatorilor activi de droguri şi persoanelor aflate in recuperare dupa consum, cat si celor care sunt interesati de acest fenomen.

Echipa Asociatiei INTEGRATION desfasoara urmatoarele activitati:

Reducerea riscului asociat consumului de droguri:

Riscurile asociate consumului de droguri, care într-o tara cu antecedente in epidemia HIV/SIDA ar fi trebuit abordate odată cu identificarea primilor consumatori de droguri injectabile, nu reprezinta o prioritate pentru Ministerul Sanatatii aceasta ducand la lipsa intervenţiilor practice la acest nivel.

Conceptul de harm reduction - reducerea riscurilor asociate consumului de droguri a fost introdus în Romania de către organizatiile nonguvernamentale. Activitati de reducere a riscului asociat injectarii:

  • Schimbul de seringi
  • Consiliere pe reducerea riscului
  • Referire către serviciile specializate medico-psiho-sociale

Beneficiari la sfarsitul proiectului: peste 200 UDI (utilizatori de droguri injectabile) din Bucuresti. Rezultate: schimbarea comportamentului riscant de injectare prin folosirea la fiecare injectare a unui echipamet steril, atat seringa cat si fiola si filtrul care sunt necesare injectarii.

De curand Asociatia Integration a fost acreditata de catre autoritati ca furnizor de servicii.

Activităţi de advocacy:

Societatea romaneasca recunoaşte existenta consumului de droguri şi pericolul pe care îl reprezinta acesta pentru o tara ca Romania care are resurse insuficiente în general şi pentru sanatate în special.

Răspunsul la o astfel de ameninţare nu este însă pe masura temerilor şi efortului costisitor de mediatizare a acestora.

Creşterea calitatii şi numarului serviciilor medicale, psihologice, sociale care se adreseaza persoanelor afectate de consumul de droguri este numai unul din scopurile activitatilor de advocacy pe care asociatia INTEGRATION le desfăşoară.

Activităti de advocacy:

  • Monitorizarea zilnică a presei scrise online
  • Forum de discutii pe site-ul organizatiei
  • Întâlniri cu autoritatile locale
  • Formare de educatori între egali

Rezultate: cresterea calitatii si numarului serviciilor care se adreseaza consumatorilor de droguri.

Afla mai mult despre INTEGRATION pe www.integration.org.ro !