HIV

Organizatii si Institutii care implementeaza programul HIV/SIDA

In cele ce urmeaza aveti ocazia sa faceti cunostinta cu organizatiile si institutiile care dezvolta activitatile, interventiile si programele de asistenta si prevenire din domeniul HIV/SIDA, cu suportul Fondului Global. Munca acestor organizatii este extrem de valoroasa in efortul comun de limitare a efectelor epidemiei cu HIV si in prevenirea unui nou val epidemic in Romania.

Aceasta munca nu se termina aproape niciodata, iar pentru a o putea continua, cei ce fac aceasta munca in beneficiul nostru - al intregii societati - au nevoie de sprijinul nostru al comunitatii in care ele isi desfasoara activitatea, al statului si administratiei locale, al comunitatii de afaceri, etc.

Va invitam sa faceti cunostinta cu aceste organizatii, iar daca doriti sa le sustineti efortul, contactati-le direct la coordonatele de mai jos sau prin intermediul Fundatiei Romanian Angel Appeal la pr@raa.ro

Orice contributie din partea dumneavoastra poate ajuta la schimbarea cursului epidemiei in Romania sau la cresterea calitatii vietii copiilor, tinerilor si adultilor care traiesc cu HIV/SIDA!

 • Asociatia ACCEPT

  Bazele activitatii Asociatiei ACCEPT au fost puse in 1994, anul in care s-a constituit Bucharest Acceptance Group, o structura informala care promova dialogul deschis si rational, constructiv, despre complexitatea subiectului relatiilor dintre persoane de acelasi sex.

 • Fundatia Alaturi de Voi (ADV)

  Fundatia "Alaturi de Voi" Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca ce detine o experienta de peste 5 ani in asistenta directa si promovarea drepturilor persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA si prevenirea transmiterii infectiei cu HIV. Sediul national al ADV Romania este la Iasi. Prin Centrele Iasi, Constanta şi Mures, Fundatia Alaturi de Voi Romania actioneaza in trei regiuni ale tarii -Moldova, Transilvania si Dobrogea.

 • Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania (AIDRom)

  AIDRom a luat nastere in 1991 ca o asociatie ecumenica a bisericilor din Romania. Asociatia isi desfasoara activitatea ca agentie de dezvoltare, realizand proiecte de imbunatatirea sistemului educational, a situatiei social-economice si de protectie a mediului.

 • Asociatia ALIAT

  Infiintata in 1993, ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor) reprezinta o asociatie de profesionisti in domeniul sanatatii mintale.

 • ARAS (Asociatia Romana Anti-SIDA)

  Una dintre cele mai active si reprezentative organizatii nonguvernamentale din Romania, ARAS a fost infiintata in 1992, de un grup de tineri voluntari.

 • Fundatia Inima de Copil

  Fundatia "Inima de Copil" a fost infiintata in decembrie 1996, la initiativa unui grup de voluntari romani, avand misiunea de a acorda suportul necesar copiilor si tinerilor aflati in dificultate, precum si familiilor acestora, imbunatatind calitatea vietii lor si crescand sansele de integrare sociala a acestora.

 • Fundatia Baylor-Marea Neagra

  Fundatia Baylor-Marea Neagra a fost infiintata de Baylor International Pediatric AIDS Initiative- BIPAI din cadrul Baylor College of Medicine, Houston, SUA.

 • CENTRAS - Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale

  Misiunea declarata a CENTRAS este aceea de a contribui la dezvoltarea democratiei din Romania prin intarirea rolului pe care il are sectorul nonguvernamental.

  In acest sens CENTRAS actioneaza ca un centru de resurse si ca un partener strategic pentru ONG-uri, indiferent de profilul lor, pentru administratia publica, institutii internationale, companii private si nu in ultimul rand pentru mass media.

 • Asociatia Integration

  Asociatia INTEGRATION este singura organizatie nonguvernamentala din Bucuresti formata din fosti sau activi consumatori de droguri. La inceput, la jumatatea anului 2004, aceasta a functionat doar ca grup de suport, sub umbrela ARAS (Asociaţia Romana Anti-SIDA), ONG care derula deja din anul 2002 programe de reducere a riscului asociat consumului de droguri. Constatand existenta multor probleme - mai ales incalcari majore ale drepturilor omului, ca de exemplu liberul acces la tratament medical - membrii grupului de initiativa au hotarat să faca ceva in direcţia aceasta şi s-au constituit în asociatie.

 • Asociatia "Lizuca" (Asociatie a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Bacau)

  Fondata in 2000, asociatia "Lizuca" are drept scop apararea drepturilor persoanelor infectate cu HIV si de a sprijini familiile acestora din punct de vedere social, psihologic si material.

 • Asociatia "Noua Speranta" Petrila

  Asociatia a fost infiintata in 2002, avand misiunea de a apara si promova drepturile si interesele persoanelor infectate cu HIV (PLWHA).

 • Population Services International Romania (PSI Romania)

  PSI reprezinta de fapt o retea globala, prezenta in 50 de tari.

 • Fundatia Dezvoltarea Popoarelor (FDP)

  Fundatia pentru Dezvoltarea Popoarelor infiintata in 1994, desfasoara activitati dedicate abordarii problematicii protectiei copiilor si tinerilor aflati in dificultate, punand un accent deosebit asupra copiilor seropozitivi si familiilor acestora. In viziunea organizatiei "fiecare persoane isi poate valorifica talentele cu care a fost inzestrata".

 • Organizatia Salvati Copiii

  Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala infiintata in 1990. Scopul sau este acela de a apara drepturile copilului, asa cum sunt ele definite si precizate in Conventia ONU. Aceasta prestigioasa organizatie poate fi intalnita in 14 judete din Romania. Personalul sau este alcatuit din 6000 de membri si peste 800 de voluntari, in marea lor majoritate tineri.

 • Fundatia Red Ribbon

  Red Ribbon a fost infiintata in 2005 cu scopul de a asigura persoanelor seropozitive din zona orasului Falticeni servicii specifice de asistenta si suport.

 • Health Aid Romania (HAR)

  Continuand activitatea Health Aid UK, inceputa inca din 1990, HAR este una dintre primele fundatii romanesti care au realizat programe destinate imbunatatirii calitatii vietii pentru copiii si tinerii infectati cu HIV.

 • Asociatia pentru Copii si Parinti - SCOP Timisoara

  Asociatia pentru Copii si Parinti - SCOP Timisoara a fost infiintata in anul 1996.

 • Asociatia Speranta

  Infiintata in Constanta, in cursul anului 1990, este prima organizatie nonguvernamentala din domeniul HIV/SIDA.Obiectivul principal al activitatii acestei asociatii este acela de a asigura o viata cat mai aproape de normalitate copiilor / tinerilor infectati cu HIV si in acelasi timp orfani / abandonati.

  In acest mod, SPERANTA contribuie semnificativ la prelungirea sperantei de viata a acestora, prin intermediul serviciilor medicale si sociale pe care le asigura. Asociatia SPERANTA este membra fondatoare a FONPC (Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului) si este coordonatoarea Retelei HIV/SIDA in judetul Constanta.

 • Fundatia Romanian Children's Appeal (RCA)

  Fundatia Romanian Children's Appeal (RCA) s-a infiintat in 1992 ca organizaţie corespondentă a Fundaţiei "Romanian Children's Appeal" Ireland, avand ca misiune sa asigure sprijin medical si social persoanelor afectate de HIV/SIDA.

 • Ministerul Internelor si Reformei Administrative (M.I.R.A.)

  Activitatea medicala si programele de sanatate desfasurate in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (M.I.R.A.) sunt coordonate de catre Directia Generala Medicala (D.G.M.).

  Acest departament al M.I.R.A. este preocupat permanent de imbunatatirea calitatii serviciilor medicale acordate personalului sau dar si de stabilirea unor relatii de colaborare si parteneriat cu alte institutii si organizatii, deopotriva nationale si internationale.

 • Reteaua Romana de Reducere a Riscului

  Infiintata in Februarie 2002, Reteaua Romana de Reducere a Riscului (Romanian Harm Reduction Network-RHRN) isi propune promovarea reducerii comportamentelor cu risc asociate consumului de droguri, actionand la nivel national.

  Activitatile sale vizeaza in special dezvoltarea serviciilor de harm reduction, realizarea unor studii si cercetari legate de atitudinile si comportamentul legat de consumul de droguri, programe de formare in harm reduction, consultanta si networking.

 • Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS)

  Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala si-a propus, inca de la infiintarea sa, in anul 1991, sa militeze pentru promovarea si respectarea accesului liber al fiecarei persoane la educatie pentru sanatate si servicii complexe, integrate si de calitate, in domeniul sanatatii reproducerii umane, pe baza propriei decizii informate.

 • Fundatia Tineri pentru Tineri (TNT)

  Fundatia Tineri pentru Tineri (TNT) este una dintre cele mai active organizatii non-guvernamentale din domeniul informarii, educarii si abordarii problematicii specifice tinerilor din Romania. Un numar foarte mare de tineri, care provin din toate mediile sociale si culturale, participa ca voluntari la activitatile initiate si desfasurate de TNT.

 • UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA)

  Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este singura federatie neguvernamentala din Romania formata din organizatii ale persoanelor afectate de HIV/SIDA, axata pe advocacy pentru promovarea si apararea drepturilor persoanelor infectate si afectate de HIV/SIDA din Romania.

 • Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Hunedoara

  Ca reprezentant la nivel local al Autoritatii Nationale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, DGASPC indeplineste misiunea de a aplica legislatia, politicile si strategiile de asistenta sociala in domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor care traiesc singure, persoanelor varstnice si a celor cu handicap, precum si a oricaror persoane aflate in nevoie.