Population Services International Romania (PSI Romania)

Population Services International Romania (PSI Romania)

PSI reprezinta de fapt o retea globala, prezenta in 50 de tari.

PSI Romania reprezinta o organizatie non-profit infiintata in 1998, ca filiala a retelei globale, avand misiunea de a imbunatati starea de sanatate a romanilor din categoriile vulnerabile sau cei cu venituri mici. Abordarea populatiei este realizata prin strategii inovatoare de marketing social, PSI promovand comportamente sanatoase si distribuind produse la preturi acceasibile. Aceste produse sunt menite sa faciliteze practicarea unor comportamente sanatoase.

Un exemplu in acest sens il reprezinta programul pentru tineret Fac ce vreau dar stiu ce fac care incurajeaza adoptarea unui comportament sexual responsabil in randul tinerilor, militand pentru incurajarea folosirii consecvente a prezervativului si testarea pentru ITS-uri.

Prezervativele si lubrifiantii produsi de PSI Romania se comercializeaza la preturi medii iar veniturile realizate sunt destinate finantarii unor proiecte care incurajeaza schimbarea comportamentului.

Programele PSI vizeaza si comunitatea LGBT, motivandu-i pe liderii informali ai comunitatii MSM din 10 orase sa transmita in comunitatile din care provin mesaje de reducere a riscurilor. In acelasi scop sunt promovate mesaje pe internet, prin intermediul unui portal dedicat, un buletin electronic si un website ce contine informatii si recomandari privind sanatatea sexuala a MSM.

In cadrul Rundei a 6-a, PSI Romania intentioneaza implementarea urmatoarelor tipuri de activitati:

Prin parteneriatul cu ACCEPT, PSI Romania va adresa principalele obstacole individuale si interpersonale din calea comportamentelor sexuale sanatoase ale barbatilor care fac sex cu barbati (MSM) si va incerca sa schimbe determinantii sociali si comunitari care contribuie la comportamentele riscante ale acestora.

PSI va implementa doua proiecte:

  1. Cercetare: Studiu de cercetare cu MSM in Bucuresti, Brasov, Cluj, Tirgu Mures, Timisoara, Craiova, Constanta, Galati, Iasi si Buzau;
  2. Interventie comportamentala:
  • traininguri in grupuri mici si evenimente comunitare in cele 10 orase
  • portal, buletin informativ si outreach pe internet
  • retele de suport intre egali pentru persoane MSM seropozitive

PSI Romania si ACCEPT se asteapta ca, la finalul celor 3 ani de implementare a proiectului finantat de Fondul Global, folosirea prezervativului si testarea HIV in rindul persoanelor MSM va creste cu 15%.

Afla mai mult despre PSI Romania pe http://www.psi.ro/!