• Ianuarie 2010

  " ...in ciuda faptului ca mediul in care intri (sistemul penitenciar) nu este unul in care iti doresti sa ramai, timpul petrecut acolo te face sa intelegi ca exista ceva bun in fiecare om...Faptul ca li se acorda incredere ii face sa creada in viitorul lor, si implicarea pe care noi o asteptam de la ei ca educatori pentru colegii lor va fi mai mare".

  - Simona Butu, educator pentru sanatate din cadrul centrului Mures, Fundatia Alaturi de Voi, lector in Programul Initiativa 38 desfasurat in sistemul penitenciar

 • Ianuarie 2010

  "...Feedback-ul pozitiv primit din partea persoanelor private de libertate in urma acestor sesiuni, receptivitatea mesajelor transmise pe teme legate de transmiterea infectiei cu HIV, a consumului de droguri si a altor infectii cu transmitere sexuala, ne-a oferit speranta ca atat in sistemul penitenciar cat si in afara acestuia, dupa eliberare, vor evita comportamentele la risc si vor constientiza riscurile la care se pot expune in anumite situatii de viata".

  - Manuelei Iftimoaei, coordonator national proiect Initiativa 38, Fundatia Alaturi de Voi, Iasi

 • Aprilie 2009

  "...nici nu va dati seama cat de mult inseamna pentru oamenii astia sa stea cineva de vorba cu ei, sa le explice pe limba lor ce este Tuberculoza, cum se transmite, cum poate fi tratata, sau prevenita, ce anume trebuie sa faca. Pentru unii dintre ei este prima oara can aud ca TB este vindecabila, ca nu conduce in mod obligatoriu la deces, daca urmezi indicatiile medicului."

  - Dr. Silvia Ghetu, medic coordonator judetean al PNCT, Calarasi, lector in cadrul caravanelor de informare-educare realizate de CPSS in comunitatile defavorizate.

 • 22 Mai, 2008

  « prima mea amintire este din spitalul de boli infectioase. Traiam intr-un pavilion special, inconjurat cu gard de sarma. Afara la aer ne scoteau din cand in cand.

  Asa m-au gasit fetele de la "Inima de Copil" (IDC). M-au ajutat sa fiu luata in plasament de o familie de oameni cumsecade...

  Mai presus de toate cei de la IDC mi-au daruit ceva care nu are pret: O FAMILIE!

  Am urmat cu ajutorul familiei si al celor de la IDC un curs de assistant manager si sper sa invat si contabilitate.

  Fara cei de la IDC as fi fost moarta acum. Asta cu siguranta. Cine sa fi avut grija de mine, sa gaseasca pe cineva sa ma ingrijeasca?

  Aici am invatat o gramada de lucruri: sa comunic, sa lucrez in echipa, sa fac planuri de viitor."

  - Roxana, 18 ani, beneficiara a programelor Fundatiei "Inima de Copil" din Galati finantata de Fondul Global

 • 22 Mai, 2008

  " si eu am fost parasit de familie in spital. Sunt al doilea copil luat de "Inima de Copil" (IDC) si sunt practic frate cu celelalte fete.

  IDC e prima si singura mea familie. Fara ei, ori as fi murit, ori traiam pe strazi sau in canale..

  Aici am invatat multe lucruri: sa pictez, sa comunic cu ceilalti. Imi place sa ma intalnesc cu alti tineri de varsta mea, sa ies sa ma plimb cu ei, sa vad lucruri si locuri noi. Am fost chiar si la un curs de dans sportiv, care mi-a placut foarte mult.

  Mi-ar place foarte mult sa ajut alti copii si tineri care au nevoie de asta. De exemplu as lucra oricand ca voluntar UNICEF. Si mi-ar place sa-i invat pe altii sa danseze, sa fiu coregraf…

  Celorlalti as vrea sa le transmit ca acolo sus cineva ne iubeste pe toti si ca nu trebuie sa se lase discriminati sau sa discrimineze, oriunde ar trai in tara asta..."

  - Geo, 17 ani, beneficiar al programelor Fundatiei "Inima de Copil", Galati finantata de Fondul Global

 • 24 aprilie 2008

  " Datorita HAR (Health Aid Romania) am reusit sa merg la scoala, sa calatoresc in strainatate iar acum stau intr-un apartament cu o colega, fara insotitor adult. Fara casele de tip familial si mai ales fara HAR probabil acum as fi fost deja moarta sau parasita intr-un spital.. nu stiu, nici nu vreau sa ma gandesc. Si oricum nu as fi putut face si invata atatea......Sunt mai responsabila, mai atenta la ce spun, relationez mai usor, am mai multa incredere in mine, nu am probleme mari de sanatate....."

  - Andreea, 18 ani, beneficiara a Health Aid Romania (HAR) prin programul finantat de Fondul Global

 • "…da, acum pot sa relationez mai usor, sa accept mai usor si persoanele bisexuale, sa am o atitudine ok, nu pentru ca discriminam ci pentru ca inainte nu stiam. Acum pot intelege altfel libertatea, pot sa discut mult mai usor cu o persoana care face parte din comunitatea LGBT.

  Cand ma voi intoarce acasa voi folosi tot ce am aflat aici pentru a-mi informa colegii, pentru a face o prezentare in fata elevilor, pentru a impartasi tot ce am invatat (legat de prejudecati, atitudini, consiliere, nevoi..) pentru ca eu consider ca am invatat multe."

  - Doina, psiholog, participanta la cursul organizat de Asociatia ACCEPT cu finantarea Fondului Global

 • " cursul organizat de ACCEPT mi-a placut ca mod de prezentare a informatiilor, ca abordare interactiva a cursului, atmosfera deschisa, profesionalismul celor care au tinut cursul si modalitatea de prezentare profesionista a problematicii LGBT.

  Voi putea sa-mi inteleg mai bine prietenii, sa duc mai departe mesajul de nediscriminare pe criterii care tin de orientarea sexuala, sa inteleg anumite lucruri, sa ma orientez mai bine in relatia cu clientii mei, sa am mai multe argumente in discutiile cu persoane homofobe, sa vorbesc in cunostinta de cauza despre persoanele LGBT."

  - Mariana, asistent social, participanta la unul dintre cursurile organizate de Asociatia ACCEPT cu finantarea Fondului Global

 • " Acum vreo 3 ani am hotarat sa ma implic intr-un fel. Fac parte si dintre Luptatorii UNOPA. Dupa ce am participat la un concurs de fotografie, am luat legatura cu Lizuca. Programele de aici sunt destul de bine organizate: te invata cate ceva, te ajuta pentru viitor, cei care venim aici am devenit un fel de familie. La Lizuca am invatat sa fiu mai deschisa, mai prietenoasa, am participat la cursuri care m-au format ca om. De ce? Pentru ca cei de aici gasesc tinere talente, le sprijina, le promoveaza...Ce as vrea sa schimb? Felul in care noi, tinerii seropozitivi, suntem priviti de ceilalti. De lume, in general. Printre noi exista tineri talentati: am o cunostinta si ea seropozitiva, care face design vestimentar si creatiile ei chiar se vand bine. Acum sunt studenta la Comunicare. As vrea sa invat sa vorbesc in numele celor infectati cu HIV. Sa-i fac pe ceilalti sa ma asculte si sa inteleaga mai bine. Sa ne inteleaga mai bine.."

  - Dina, 19 ani, seropozitiva, beneficiara a Asociatiei Lizuca prin programul finantat de Fondul Global

 • " Intai la acesta fundatie au venit parintii mei, apoi m-au adus si pe mine. Acum cea mai buna prietena a mea este si ea aici, la fundatie. Aici am aflat anumite lucruri despre boala..Acum urmez un curs de informatica. Sunt multumita de conditii si de ce invatam. Invatam mai multe decat la scoala sau in alte parti. Cand eram mai mica am fost foarte rau bolnava si parintii mei s-au hotarat sa ma retraga de la scoala. Le era frica sa nu mor cat de repede si au spus ca mai intai sa ma fac mai bine, apoi mai vedem noi. As vrea sa termin 8 clase macar. Eu n-am facut decat 4 clase si nu stiu daca o sa ne primeasca la scoala daca o sa afle ca suntem si seropozitivi si ramasi in urma mult cu scoala. As vrea sa le spun tuturor ca mai intai trebuie sa citeasca si sa stie ce e cu boala asta si apoi sa ne judece...".

  - Mara, 16 ani, seropozitiva, beneficiara a Fundatiei Red Ribbon din Falticeni prin programul finantat de Fondul Global

 • " Mai demult, dupa ce am aflat ca sunt seropozitiva, mama m-a adus aici si pe parcurs m-am implicat si eu. Cand earm mai mica, in clasa I, mergeam la scoala in sat si am fost discriminata: invatatoarea, dupa ce a aflat sa sunt seropozitiva, nu a mai vrut sa ma primeasca si a trebuit sa ma mut in alta parte. Desi am implinit 21 de ani sunt inca la scoala. Nu stiu inca ce as vrea sa fac mai departe, poate psihologie. Util e tot ce invatam si facem aici, la "Lizuca". Daca nu as fi venit aici, n-as mai fi fost cea care sunt acum. Ce as dori sa schimb? Mentalitatea oamenilor."

  - Veronica, 21 de ani, beneficiara a Asociatiei Lizuca prin programul finantat de Fondul Global

 • "Aici primesc in mare masura ajutorul de care am nevoie. As vrea sa ma las de tot. As avea nevoie de mai mult ajutor din partea familiei..."

  - Constantin, 24 ani, utilizator de droguri injectabile, beneficiar al programului de schimb de seringi al Asociatiei Integration finantat de Fondul Global