• 04.07.2008

  Numerele 1 & 2 / 4 iulie 2008

  Luna Iulie marcheaza aniversarea unui an de la debutul implementarii Acordului de Grant HIV/SIDA, incheiat intre Fundatia Romanian Angel Appeal, in calitate de Primitor Principal (PR) si Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei (Fondul Global), in cadrul Rundei a 6-a. Ulterior, in luna Octombrie 2007 a inceput si implementarea Acordului de Grant pentru Tuberculoza (TB).

  Beneficiind de finantarea Fondului Global, activitatile planificate in cadrul celor doua programe au ca obiectiv principal imbunatatirea controlului celor doua epidemii, prin interventii deopotriva eficiente si inovatoare.

  Programele HIV/SIDA si TB ale acestei runde de finantare se adreseaza cu precadere prevenirii si persoanelor care fac parte din grupurile defavorizate, vulnerabile. Scopul interventiilor planificate este acela de a facilita accesul persoanelor defavorizate la proiecte de prevenire, informare, educare si tratament de specialitate.

  Grantul HIV/SIDA isi propune ca tinta mentinerea incidentei infectiei cu HIV la nivelurile inregistrate in 2005, prin derularea unor activitati eficiente de prevenire, tratament si suport psiho-social asigurat persoanelor afectate de aceasta boala. Plecand de la realitatea obiectiva a Romaniei, aceste activitati isi propun atat limitarea stigmei si a discriminarii la care sunt supuse persoanele care traiesc cu infectie HIV cat si integrarea sociala si profesionala a tinerilor seropozitivi.

  In domeniul Tuberculozei, desi Romania a inregistrat in ultimii ani o scadere usoara a incidentei acestei boli, totusi numarul de cazuri de TB, si mai ales cel de MDR- TB (Tuberculoza Multi-Drog Rezistenta) se mentine in continuare la valori foarte mari, cu mult peste media europeana. Din acest motiv, interventiile prevazute, orientate catre nevoile bolnavilor TB, vor putea contribui la imbunatatirea controlului acestei boli.

  Pentru ambele granturi, premiza implementarii lor cu succes dar si a continuarii activitatilor dupa incetarea finantarii acestora din surse externe este reprezentata de o implicare sustinuta a comunitatii si de consolidare a parteneriatului public-privat.

  Acest dublu numar introductiv al Newsletterului acopera perioada iulie 2007-iunie 2008, propunandu-si sa informeze publicul larg asupra scopului si obiectivelor acestor programe si sa reflecte aspecte din munca organizatiilor si institutiilor implementatoare din Romania in efortul comun de combatere a celor doua epidemii: HIV/SIDA si Tuberculoza. Urmatoarele numere, avand o frecventa semestriala, vor aduce noi informatii legate de progresul programelor finantate de Fondul Global de Lupta Impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei sub runda a 6-a.

  Va invitam deci sa va abonati la acest newsletter, pentru a va informa despre problemele intampinate si rezultatele obtinute in domeniul combaterii HIV/SIDA si Tuberculozei in cadrul programelor finantate de Fondul Global in Romania.

  Citeşte tot