Metoda inovativa de prevenire a Tuberculozei aplicata de CPSS

Metoda inovativa de prevenire a Tuberculozei aplicata de CPSS

1 August 2008

Tuberculoza reprezinta, in acceptiunea multor specialisti din domeniul medical, adevarata boala a secolului...Cu toate ca bacilul care provoaca aceasta maladie a fost identificat cu peste 100 de ani in urma, desi medicamente care pot vindeca boala sunt la indemana medicilor inca din prima jumatate a secolului trecut, Tuberculoza (TB) continua si astazi sa faca victime, al caror numar este apreciabil...

Se pare ca, desi "armele" noastre s-au perfectionat, "inamicul" capata siretenia de a supravietui si de a ataca in continuare organismele sensibile, cu o imunitate mai scazuta.

Datele statistice situeaza, din pacate, Romania pe unul dintre locurile fruntase in Europa in ceea ce priveste numarul de cazuri de imbonaviri TB, dar mai ales al formelor de tuberculoza rezistenta la terapia medicamentoasa obisnuita. Ce putem face pentru a fi mai sanatosi? Cum putem preveni aceasta boala?Iata cateva intrebari care necesita din partea noastra si mai ales a lumii medicale un raspuns urgent.

In cele mai multe cazuri Tuberculoza a fost asociata cu lipsa de educatie sanitara si de informare precum si cu probleme sociale generate de dificultatile de ordin material. Imaginea clasica a Tuberculozei a fost asociata cu cea a unei persoane sarace, inglodata in lipsuri de tot felul, fara cunostinte despre boala, deprimata si respinsa de comunitate...

Cu siguranta, vremurile, profilul si implicit situatia bolnavilor TB s-au schimbat. Mai avem insa de parcurs un drum lung pana sa putem afirma ca am reusit sa controlam sau sa influentam mersul epidemiei TB.

In acest sens, o preocupare prioritara a medicinei preventive este reprezentata de campaniile de informare-educare, acestea avand un rol esential nu numai in prevenirea bolii, dar si in combaterea discriminarii si marginalizarii bolnavilor TB si in asigurarea suportului necesar acestora. Pentru organizarea acestui gen de interventii s-au implicat atat institutii guvernamentale, cat si numeroase organizatii si asociatii reprezentand societatea civila din Romania.

In decursul ultimilor ani, Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS) a coordonat si dezvoltat multiple programe de informare si prevenire, pentru afectiuni care acopera o paleta larga de specialitati medicale.

Beneficiind de finantarea Fondului Global, Runda a 6-a, CPSS a demarat la inceputul acestui an un proiect dedicat schimbarii comportamentelor cu risc crescut de imbolnavire TB, punand un accent deosebit pe implicarea comunitatii si pe rolul acesteia in combaterea si limitarea bolii.

Dorind sa faciliteze accesul populatiei la informatie, au fost organizate caravane mobile care strabat 12 dintre judetele cele mai afectate, adresandu-se in special grupurilor vulnerabile din zonele izolate si populatiei rroma. De ce acestora? Pentru ca in cazul unor persoane apartinand grupurilor defavorizare este mai simplu si mai eficient sa aduci serviciul catre beneficiar, decat invers. Pentru ca acolo, in aceste comunitati este nevoie de informatie, asistenta, suport..

Pana la finele lunii iunie au fost realizate peste 66 de interventii efective, prin intermediul celor 31 de caravane. Acestea au strabatut 49 de localitati, multe dintre acestea fiind foarte sarace sau izolate. Numarul persoanelor participante la actiunile de informare si educare organizate de CPSS este si el impresionant: 3.230, pe parcursul unui singur trimestru!

Desigur, in acest amplu demers, CPSS nu a fost singura organizatie implicata.La bunul mers al acestei initiative au contribuit si partenerii sai, care au luat parte la activitatile de prevenire la nivel comunitatilor defavorizate: Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti (care a organizat 4 dintre caravane) dar si coordonatorii tehnici judeteni ai Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT), acestia din urma realizand activitati de informare prin intermediul altor 27 de caravane, in Arad, Botoşani, Caraş-Severin, Hunedoara, Ialomiţa,Mehedinţi, Olt, Prahova, Timiş şi Tulcea.

Este dealtfel remarcabila implicarea practica si emotionala a viitorilor medici in asigurarea sanatatii populatiei cu care vor colabora dupa depunerea juramantului hippocratic, precum si efortul impresionant pe care CPSS l-a depus pentru coordonarea tuturor acestor initiative!

In ce anume au constat caravanele mobile si care a fost rolul lor? La fiecare deplasare, 1-2 specialisti, alaturi de persoane instruite, au prezentat unor grupuri avand in medie 50 de persoane un film educational elaborat pentru aceasta campanie, au impartit materiale informative, au raspuns intrebarilor puse de catre persoanele participante la aceste actiuni.

Pentru multi dintre participanti, desi se aflau la varsta maturitatii sau chiar a batranetii, acesta a fost primul prilej de a-si clarifica unele nedumeriri legate de TB, de a pune intrebari si a primi raspunsuri competente referitoare la Tuberculoza. Trist, dar adevarat...

Este de subliniat faptul ca si in acest trimestru s-a remarcat un interes deosebit pentru astfel de interventii atat din partea reprezentanţilor locali (primari, cadre didactice, preoţi, medici de familie) cat şi din partea populatiei aferente localitatilor respective.

Intrucat unul dintre grupurile tinta vizate a fost populatia rroma, mobilizarea participantilor s-a realizat in mai multe cazuri impreuna cu Agentia Nationala pentru Rromi. Memorandumul de colaborare semnat intre aceasta institutie si CPSS a reprezentat de altfel un important pas inainte in vederea imbunatatirii accesului populatiei rroma la servicii si programe de sanatate.

Caravanele mobile CPSS vor continua sa circule in zonele cu numar mare de cazuri de tuberculoza. Le veti putea intalni si in drumurile dumneavoastra prin tara. Ceea ce au realizat si ceea ce preconizeaza nu poate fi decat benefic pentru comunitati. Iar rezultatele le vom vedea cu totii peste ceva timp.Cand, speram, Romania nu va mai fi mentionata printre tarile in care TB constituie o problema reala.

Pana acolo insa mai este un drum destul de lung de urmat.Primii pasi au fost insa facuti. Nu ne ramane decat sa privim cu mai mult curaj spre viitor…

A consemnat dr. Mihaela Stefanescu, Ofiter de Legatura RAA