Prevenirea HIV/SIDA in randul detinutilor, provocari profesionale...experiente de viata

Prevenirea HIV/SIDA in randul detinutilor, provocari profesionale...experiente de viata

1 Februarie 2010

Provocari profesionale…experiente de viata

Pana in urma cu cativa ani, situatia infectiilor cu HIV si hepatitelor B,C in sistemul penitenciar era considerata un subiect tabu. Incepand din 2004 insa, Admnistratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a manifestat deschidere fata de ideea de a realiza programe de prevenire HIV destinate persoanelor private de libertate. Astfel, in perioada 2004 - 2007, cu finantatea Fondului Global de Lupta impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei (Fondul Global), Runda 2, ANP a implementat pentru prima data activitati de informare a detinutilor despre HIV si SIDA si de formare a acestora ca si educatori intre egali. Din 2008, aceste activitati sunt finantate de Fondul Global Runda 6 si sunt derulate de un consortiu de organizatii neguvernamentale denumit "Initiativa 38", in parteneriat cu ANP. Consortiul este alcatuit din 5 organizatii: Reteaua Romana de Reducere a Riscului (RHRN), Fundatia Alaturi de Voi (ADV), Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIA), Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) si Asociatia Integration.

Acoperind 19 penitenciare din nordul si din estul tarii, Fundatia Alaturi de Voi (ADV) contribuie semnificativ la prevenirea transmiterii HIV in sistemtul penitenciar.

"Curiozitate ... Neliniste ... Provocare. Trei cuvinte care exprima starea mea din prima zi in penitenciar. Eram curioasa cum arata o zi din viata persoanelor private de libertate ... Eram nelinistita de ecoul faptelor savarsite de acestea ... Era o provocare din punct de vedere profesional sa lucrez intr-un mediu nou, atat de diferit.

Acum, dupa mai mult de 2 ani de activitati de educatie pentru sanatate desfasurate cu persoanele private de libertate, am inteles ca cei din spatele portilor gri ale penitenciarelor sunt oameni obisnuiti, cu nevoi si dorinte, cu regrete si aspiratii...."

Asa isi incepe Madalina Hritcu, educator pentru sanatate in cadrul Fundatiei Alaturi de Voi, Centrul National Iasi, relatarea despre proiectul la care lucreaza in prezent. Proiectul o poarta in penitenciarele din nordul si din estul tarii, oferindu-i zilnic noi provocari, dar si satisfactii pe masura.

Am intrebat-o pe Madalina Hritcu ce inseamna pentru ea sa lucreze cu detinutii: "Lucrul cu aceste persoane a insemnat pentru mine un pas in evolutia profesionala, dar si in dezvoltarea personala. Mi-am format noi abilitati si mi-am imbogatit bagajul informational, am invatat sa ma adaptez situatiilor noi, sa fac fata neprevazutului si sa lupt cu prejudecatile.

Este o mare satisfactie sa stiu ca macar o persoana, din sutele care au participat la activitatile de educatie pentru sanatate pe care le-am desfasurat, se va gandi de doua ori inainte de a-si face un tatuaj, inainte de a imprumuta lama de ras a colegului sau de a se expune oricarei alte situatii cu risc de afectare a sanatatii".

Fundatia ADV se poate mandri cu rezultate foarte bune dupa primele 18 luni de proiect: 7.300 de detinuti au avut acces la sesiunile de informare pe tema infectiilor cu HIV/hepatita B si C, iar alti 518 au fost instruiti ca educatori intre egali in aria HIV/SIDA. Rolul educatorilor intre egali este de a transmite mai departe, altor detinuti, informatii ce pot contribui la reducerea riscului de infectare, la adoptarea unui comportament sanatos.

In legatura cu instruirea educatorilor intre egali - proces care cere profesionalism si daruire - am discutat cu Simona Butu, educator pentru sanatate din cadrul centrului ADV Mures: "in ciuda faptului ca mediul in care intri nu este unul in care iti doresti sa ramai, timpul petrecut acolo te face sa intelegi ca exista ceva bun in fiecare om, ca responsabilizarea persoanelor private de libertate ca educatori intre egali ajuta la cresterea stimei de sine, la constientizarea faptului ca au calitati pe care si le pot folosi. Faptul ca li se acorda incredere ii face sa creada in viitorul lor, si implicarea pe care noi o asteptam de la ei ca educatori pentru colegii lor va fi mai mare".

Este usor, este greu sa coordonezi la nivel national un astfel de proiect? Iata ce ne declara Manuela Iftimoaie, coordonator national proiect din partea ADV Romania: "Atunci cand am inceput sa desfasuram activitatile in penitenciare, in septembrie 2008, ni se oferea perspectiva unei noi provocari profesionale, lucrul direct cu persoanele private de libertate constituind in acelasi timp o noua experienta de viata. Feedback-ul pozitiv primit din partea persoanelor private de libertate in urma acestor sesiuni, receptivitatea mesajelor transmise pe teme legate de transmiterea infectiei cu HIV, a consumului de droguri si a altor infectii cu transmitere sexuala, ne-a oferit speranta ca atat in sistemul penitenciar cat si in afara acestuia, dupa eliberare, vor evita comportamentele la risc si vor constientiza riscurile la care se pot expune in anumite situatii de viata".

Pana la 30 iunie 2010, data finalizarii proiectului "Initiativa 38", Fundatia ADV si-a propus sa atraga alti 5.000 de detinuti la sesiunile lor de informare despre HIV/SIDA. Obiectivul este ambitios, insa Fundatia ADV a demonstrat ca poate sa atinga o astfel de tinta, cu ajutorul personalului sau bine pregatit, prin intermediul unei organizari si coordonari eficiente.

Ceea ce impresioneaza in activitatile initiate de Fundatia ADV este seriozitatea, daruirea, dar mai ales calitatea interventiilor pe care le realizeaza. Toate acestea concura catre o calitate deosebita a activitatilor ADV.