Grantul HIV / SIDA

Aceasta sectiune va ofera:

Al saselea raport de progres al programului HIV/SIDA Runda 6

 • tinta neatinsa
 • tinta depasita

SDA1: Prevenire: BCC outreach

 • Numar de utilizatori de droguri injectabile (IDU) care au beneficiat de programe de prevenire HIV/SIDA

  "Programele de prevenire vor include asigurarea serviciilor de schimb de seringi, distribuţie de materiale informative, referirea de centre de consiliere şi testare voluntară, distribuţie de prezervative, consiliere pentru reducerea riscului şi referirea către alte servicii."

  Valoare atinsa:16539
  Tinta planificata:8000
  Indicator realizat in proportie de:207%
  207% tinta planificata: 8000
  100%
  valoare atinsa: 16539
  207%

  Tinta depasita (206%). Valoarea reflecta numarul de noi utilizatori de droguri injectabile (inclusiv un procent estimat de 2-5% de coduri duplicate intre implementatori) care au primit servicii in comunitate si in centrul drop-in de la inceputul programului finantat din Runda a 6-a. Tinta a fost depasita deoarece tinta initiala (din propunerea originala) a fost sub-estimata; aceasta a fost stabilita pe baza numarului de beneficiari din activitatile de teren desfasurate in locatiile active in Runda a 2-a. In Runda a 6-a insa, au fost deschise noi locatii iar rapoartele au inclus si 1) prostituate care sunt si utilizatoare de droguri injectabile si 2) IDU care au accesat clinica deschisa la inceputul Rundei a 6-a.
  Implementatori: ARAS, ALIAT, Integration.
  Aria geografica: Bucuresti, Ilfov, Timisoara.

 • Număr de persoane care practică sexul comercial (CSW) care au beneficiat de programe de prevenire HIV/SIDA

  "Programele de prevenire vor include asigurarea de servicii precum: consilierea în vederea reducerii riscului, schimb de seringi, distribuire de prezervative, servicii sociale şi medicale de bază, referirea către alte servicii şi sesiuni individuale de informare, educare şi comunicare."

  Valoare atinsa:5848
  Tinta planificata:5200
  Indicator realizat in proportie de:112%
  112% tinta planificata: 5200
  100%
  valoare atinsa: 5848
  112%

  Tinta depasita (112%). Valoarea reflecta numarul de femei care practica sexul comercial (coduri unice) care au primit servicii de la inceputul programului finantat din Runda a 6-a. Tinta a fost depasita intrucat au fost intensificate activitatile de mapping pentru gasirea unor locatii noi in Faza a II-a a programului.
  Implementator: ARAS.
  Arie geografica: Bucuresti, Ilfov, Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Neamt, Timis, Arad.

 • Număr de barbati care au relaţii sexuale cu bărbaţi (MSM) care au beneficiat de programe de prevenire HIV/SIDA

  "Programele de prevenire vor include asigurarea de servicii precum: distribuirea de prezervative distribuirea de materiale informative, sesiuni individuale de de informare, educare şi comunicare, precum şi referirea către alte servicii, atunci când este necesar. Indicatorul măsoară număr de contacte."

  Valoare atinsa:58477
  Tinta planificata:45000
  Indicator realizat in proportie de:130%
  130% tinta planificata: 45000
  100%
  valoare atinsa: 58477
  130%

  Tinta depasita (130%). Atat ACCEPT si PSI au drept grup tinta MSM din aceleasi 10 orase. ACCEPT ii atinge prin interventii directe in comunitate in timp de PSI prin activitati de informare, educare si comunicare online. Drept urmare, valoarea numarata pentru indicatorul cheie reprezinta doar numarul de persoane contactate raportat de ACCEPT.
  In afara de ACCEPT, PSI a raportat un numar de 86,225 persoane - contact in intervalul Q1 - Q12. Aceasta valoare reflecta numarul de utilizatori de chat care se implica in discutii cu moderatorul (2,209) + numarul de utilizatori ai portalului online (78,943) + numarul de utilizatori online (pe hi5.com, plantromeo.com) cu profile personale de MSM care primesc mesaje legate de sanatatea sexuala (2,309) + numarul recipientilor newsletter-ului Total Gay pe mail (aceiasi 2,764 de-a lungul programului). Atat zonele de chat cat si portalul de Internet abordeaza probleme legate de sanatate sexuala, prevenirea infectiei cu HIV, referire catre si informare privind serviciile de sanatate si de suport psihosocial. Utilizand metoda captura-recaptura (incepand cu Q6), PSI & ACCEPT au oferit servicii de preventie pentru 1,750 de MSM (indivizi unici). Implementatori: ACCEPT & PSI. Acoperire geografica: Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Timis, Mures, Buzau, Brasov, Galati, Iasi si vizitatori ale paginilor online privind preventia.

 • Număr de persoane de etnie rroma care au beneficiat de programe de prevenire HIV/SIDA

  "Programele de prevenire includ oferirea de servicii precum: activităţi de informare, educare, comunicare, distribuire de prezervative, educaţie între egali (peer education) şi activităţi de prevenire prin intermediul mediatorilor comunitari."

  Valoare atinsa:23645
  Tinta planificata:15000
  Indicator realizat in proportie de:158%
  158% tinta planificata: 15000
  100%
  valoare atinsa: 23645
  158%

  Tinta depasita (158%). Valoarea reprezinta numarul de persoane de etnie roma care au participat la sesiuni IEC de grup organizate in comunitati. Cele 3 organizatii implementatoare lucreaza in judete diferite (nu exista pericolul duplicarii clientilor raportati). Tinta a fost depasita datorita numarului mai mare de locatii in care s-a derulat proiectul: Salvati Copiii a crescut numarul de localitati de la cele 15 planificate la 56, DGASPC Hunedoara a adaugat 4 noi locatii in faza II la cele 4 incluse initial in proiect.
  Implementatori: ARAS, Salvati Copiii, DGASPC Hunedoara. Acoperire geografica: Bucuresti, Ilfov, Timis, Dambovita, Vrancea, Hunedoara, Craiova, Bacau, Iasi, Neamt, Constanta, Brasov, Cluj, Arad.

 • Număr de copii ai strazii care au beneficiat de programe de prevenire HIV/SIDA

  "Programele de prevenire includ oferirea de servicii precum informare, educare, comunicare, distribuire de materiale informative, distribuire de prezervative şi suport psihosocial."

  Valoare atinsa:3423
  Tinta planificata:2150
  Indicator realizat in proportie de:159%
  159% tinta planificata: 2150
  100%
  valoare atinsa: 3423
  159%

  Tinta depasita (159%). Serviciile sunt oferite in mai multe locatii decat au fost planificate initial. Mai mult, numarul de copii si tineri care locuiesc temporar pe strada (ex. doar pe timpul zilei, cateodata si noaptea, tineri fugiti din institutii etc) a fost mai mare decat estimarile ARAS la momentul scrierii propunerii.
  Implementator: ARAS. Acoperirea geografica: Bucuresti, Bacau, Brasov, Ilfov, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Neamt, Timis, Arad.

 • Număr de detinuti care au beneficiat de programe de prevenire HIV/SIDA

  "Programele de prevenire includ distribuire de prezevative, de materiale informative şi educaţie între egali (peer education)."

  Valoare atinsa:30695
  Tinta planificata:28000
  Indicator realizat in proportie de:110%
  110% tinta planificata: 28000
  100%
  valoare atinsa: 30695
  110%

  Tinta depasita (110%). Numarul include 1,368 detinuti formati ca educatori intre egali si alti 28,632 detinuti care au participat la sesiuni IEC de grup desfasurate de educatori de sanatate.
  Implementatori: Romanian Harm Reduction Network, ALIAT, ARAS, INTEGRATION, Alaturi de Voi (proiectul Initiativa 38). Acoperire geografica: toate penitenciarele din tara.

 • Număr de utilizatori de droguri injectabile (IDU) si persoane care practica sexul comercial (SW) aflate in arest, care au beneficiat de informare pentru prevenire HIV/SIDA

  "Programele de prevenire includ oferirea de servicii precum: distribuire de materiele informative, distribuire de prezervative şi referirea către servicii medicale şi psihosociale disponibile.
  Acoperire geografica: 11 judete."

  Valoare atinsa:10202
  Tinta planificata:2800
  Indicator realizat in proportie de:364%
  364% tinta planificata: 2800
  100%
  valoare atinsa: 10202
  364%

  Tinta depasita (364%). Actul aditional pentru faza a II-a a fost semnat cu intarziere, la inceputul lunii ianuarie (Q11). De la momentul aprobarii grantului pentru faza a II-a, MAI a amanat de cateva ori semnarea contractului din cauza instabilitatii din scena politica romaneasca in a doua jumatate a anului 2009.
  Numele indicatorului a fost modificat in faza a II-a din "Număr de utilizatori de droguri injectabile (IDU) si persoane care practica sexul comercial (SW) aflate in arest, care au beneficiat de informare pentru prevenire HIV/SIDA" in "Numar de persoane apartinand grupurilor vulnerabile aflate in arest, care au beneficiat de informare pentru prevenire HIV/SIDA". Indicatorul reflecta, in noua definitie, urmatoarele categorii: utilizatori de droguri injectabile (1,366) si femei care practica sexul comercial (9) care au primit materiale IEC specifice, numarul de utilizatori de droguri ne-injectabile (167) si persoane apartinand altor grupuri vulnerabile (Roma, copiii strazii, tineri recidivisti etc - 8,660) care au primit materiale informative privind prevenirea transmiterii HIV in populatia generala (brosuri si postere).
  Implementator: MAI. Acoperire geografica: toate judetele tarii.

 • Număr de persoane apartinand unor grupuri vulnerabile, care au fost instruite sa ofere informatii despre prevenirea HIV/SIDA prin educatie intre egali (peer education) sau activitati de teren in comunitate

  "Indicatorul se referă la educatorii între egali instruiţi pentru oferirea de servicii de prevenire HIV/SIDA, selectaţi din rândul deţinuţilor, al copiilor străzii, al persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, al comunităţilor rroma şi MSM."

  Valoare atinsa:2033
  Tinta planificata:1850
  Indicator realizat in proportie de:110%
  110% tinta planificata: 1850
  100%
  valoare atinsa: 2033
  110%

  Tinta depasita (110%). Valoarea reprezinta numarul de persoane de etnie roma, copii ai strazii, persoane HIV seropozitive, MSM si detinuti formati ca educatori intre egali.
  Implementatori: ARAS, ALIAT, INTEGRATION, ALATURI DE VOI, PSI, ACCEPT, ASOCIATIA LIZUCA, SALVATI COPIII. Acoperire geografica: toate judetele.

 • Număr de prezervative distribuite grupurilor vulnerabile (IDU, CSWs, persoane de etnie rroma, copiii strazii si detinuti)

  "Acoperire geografica: 12 judete si reteauna de unitati penitenciare"

  Valoare atinsa:4417731
  Tinta planificata:4425378
  Indicator realizat in proportie de:100%
  100% tinta planificata: 4425378
  100%
  valoare atinsa: 4417731
  100%

  Tinta atinsa in proportie de 99.8%. Prezervativele distribuite provin din diferite surse: finantarea FG (cele mai multe), din donatii de la John Snow Institute, Trojan, PSI. In penitenciare, in afara de prezervative, au mai fost distribuiti 124,940 de lubrifianti (123.300 din Fondul Global).
  Implementatori: ARAS, ALIAT, ACCEPT, PSI, Salvati Copiii, INTEGRATION, Alaturi de Voi, Red Ribbon Falticeni, Noua Speranta etc. Acoperire geografica: toate judetele.

SDA2: Prevenire: Testare si consiliere HIV

 • Procent de bărbaţi care au relatii sexuale cu bărbaţi (MSM) care au declarat ca au beneficiat de consiliere şi testare HIV (inclusiv primirea rezultatului testului)

  "Numărator: Număr de MSM care declara ca au fost testati HIV cel puţin o dată şi care cunosc rezultatul testului.
  Numitor: Număr de MSM incluşi în eşantionul de studiu."

  Valoare atinsa:55
  Tinta planificata:69.8
  Indicator realizat in proportie de:79%
  79% tinta planificata: 69.8
  100%
  valoare atinsa: 55
  79%

  Valoarea indicatorului a fost masurata in faza I. Indicatorul a fost calculat dupa cum urmeaza:
  NUMARATOR: 185 de MSMcare au fost testati si isi cunosc rezultatul;
  NUMITOR: 337 MSM in esantion.
  Sursa: BSS in randul MSM din 10 orase, raport de cercetare mai 2008
  Urmatoarea masurare a indicatorului va fi realizata in raportul de Close-out.

 • Număr de utilizatori de droguri injectabile (IDU), persoane care practica sexul compercial (SW), persoane de etnie rroma si detinuti care au beneficiat de consiliere pre-testare, au facut testul HIV si au primit rezultatul testului

  "Indicatorul măsoară număr de indivizi care au beneficiat de consiliere şi testare voluntară (rapidă sau ELISA)."

  Valoare atinsa:17743
  Tinta planificata:16300
  Indicator realizat in proportie de:109%
  109% tinta planificata: 16300
  100%
  valoare atinsa: 17743
  109%

  Pentru IDUs, SWs si roma: Tinta atinsa in proportie de 90%. Testele rapide in randul SWs, IDUs si populatiei de etnie roma au fost efectuate in sesiuni de outreach si in cadrul clinicii usor accesibile. Incepand din Q8, testele rapide HIV si VHC au fost puse la dispozitia MSM in timpul evenimentelor speciale care tintesc aceasta populatie (tabere de vara, campanii de prevenire). Implementatori: ARAS (pentru SWs, IDUs, Roma), ALIAT (pentru IDUs), ACCEPT (pentru MSM). Acoperire geografica: Bucuresti, Ilfov, Constanta, Timis, Dolj, Arad, Bacau, Brasov, Cluj, Iasi, Neamt.

  Pentru detinuti: Tinta depasita (118%). In faza I a proiectului, acesta a fost implementat de Agentia Nationala Anti-drog (ANA). ANA a trecut printr-o serie de reforme institutionale in mai 2009, astfel incat proiectul a fost preluat, in faza a II-a, de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor. ANP a recuperat intarzierile din faza I si a atins in proportie de 100% indicatorii din faza a II-a privind testarea HIV. In afara de testele HIV, 4,000 de detinuti au fost testati si consiliati pentru VHC in faza a II-a.
  Implementatori: ANA (faza I), ANP (faza a II-a).
  Acoperire geografica: toate cele 38 de penitenciare din tara.

SDA6: Ingrijire si suport pentru bolnavii cronici

 • Număr de tineri care trăiesc cu HIV/SIDA (YPLWA), care au beneficiat de activitati de informare, educare si consiliere in cadrul programelor de "Educatie pentru viata"

  Valoare atinsa:2637
  Tinta planificata:1850
  Indicator realizat in proportie de:143%
  143% tinta planificata: 1850
  100%
  valoare atinsa: 2637
  143%

  Tinta depasita (143%). Numarul reprezinta tineri care traiesc cu HIV/SIDA, clienti unici. Depasirea se datoreaza activitatii celor 20 de organizatii membre UNOPA. Acestea au implementat programul "Educatie pentru viata" prin sesiuni de grup lunare cu 6-10 tineri participanti la fiecare. Implementatori: UNOPA, FDP, Inima de Copil, Noua Speranta, Lizuca, Baylor Marea Neagra, I Nostri Bambini, Red Ribbon, SCOP, Alaturi de Voi, Health Aid Romania, Romanian Children's Appeal. Acoperire geografica: Bucuresti, Arad, Dambovita, Galati, Hunedoara, Bacau, Constanta, Dolj, Suceava, Timis, Iasi, Neamt, Caras Severin, Vaslui, Botosani, Sibiu, Mures, Giurgiu, Prahova.

 • Număr de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA (PLWHA) care primesc consiliere pentru orientare profesională si vocaţională

  Valoare atinsa:1145
  Tinta planificata:675
  Indicator realizat in proportie de:170%
  170% tinta planificata: 675
  100%
  valoare atinsa: 1145
  170%

  Tinta depasita (170%). Numarul reprezinta tineri care traiesc cu HIV/SIDA, persoane unice. Conform implementatorilor, mai multe persoane care traiesc cu HIV/SIDA decat planificat au aratat interes in a fi consiliate privind aspecte legate de scrierea unui CV, gasirea unui loc de munca, identificarea si inscrierea la cursuri vocationale etc. Implementatori: Inima de Copil, Alaturi de Voi, Baylor Marea Neagra, FDP, Health Aid Romania, Romanian Children's Appeal, SCOP, Zambet de Copil, I Nostri Bambini. Acoperire geografica: Bucuresti, Iasi, Constanta, Arad, Dambovita, Galati, Timis, Targu Mures, Dolj, Falticeni, Bacau, Petrosani.

 • Număr de furnizori de servicii instruiţi în planificare familială şi integrare profesională pentru persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA (PLWHA)

  Valoare atinsa:350
  Tinta planificata:340
  Indicator realizat in proportie de:103%
  103% tinta planificata: 340
  100%
  valoare atinsa: 350
  103%

  Tinta depasita (103%). Indicatorul reflecta rezultatul sesiunilor de follow-up care au tintit un numar de 412 profesionisti care au beneficiat de training in faza I. 350 dintre acestia au participat la sesiunile de follow-up raspunzand la chestionare legate de training, devenind membri ai forumului de discutie on-line sau inregistrandu-se pentru informatii si brosuri aditionale prin mail.
  Implementatori: SECS, UNOPA.
  Acoperire geografica: participanti la training din Bucuresti, Bihor, Vaslui, Cluj, Iasi, Dambovita, Hunedoara, Covasna, Brasov, Constanta.

Indicatori de rezultat

 • Număr de cazuri noi de infecţie HIV inregistrate anual, la un milion de persoane din populaţia generala

  Indicatorul se masoara anual

  Valoare atinsa:0
  Tinta planificata:0
  Indicator realizat in proportie de:0%
  0% tinta planificata: 0
  0%
  valoare atinsa: 0
  0%

  Indicatorul de impact a fost masurat utilizand date raportul Comisiei Nationale Anti SIDA la 31 decembrie 2009. Numarul de cazuri noi inregistrate in perioada ianuarie - decembrie 2009 a fost de 219, ceea ce indica o rata de 10.1 pentru o perioada de 12 luni (calculata la o populatie totala de 21,462,000).
  Sursa numaratorului:
  Comisia Nationala Anti SIDA, "Romania la 31 decembrie 2009";pag. 5, www.cnlas.ro;
  Sursa numitorului:
  Dimensiunea populatiei la 1 ianuarie 2010 http://www.olt.insse.ro/phpfiles/Populatia%20Romaniei%201ianuarie2010.pdf )

 • Procentul de utilizatori de droguri injectabile (IDU) care au adoptat comportamente cu risc scăzut de trasmitere a HIV

  "Numărator: Număr de utilizatori de droguri injectabile care declară ca au adoptat comportamente cu risc scăzut de transmitere a HIV (au utilizat doar echipamente de injectare sterile şi au utilizat prezervativul la fiecare contact sexual) în ultima lună
  Numitor: Număr total de utilizatori de droguri din eşantionul de studiu care şi-au injectat droguri şi au avut relaţii sexuale în ultima lună"

  Valoare atinsa:14%
  Tinta planificata:14%
  Indicator realizat in proportie de:100%
  100% tinta planificata: 14
  14%
  valoare atinsa: 14
  14%

  Indicatorul este calculat astfel:
  NUMARATOR (55): # de utilizatori de droguri injectabile care au adoptat comportamente ce reduc transmiterea HIV (au utilizat prezervative la ultimul contact sexual si au folosit seringi sterile la ultima injectare).
  NUMITOR (385): # de utilizatori de droguri injectabile care s-au injectat si au avut relatii sexuale in cursul ultimului an.
  Indicatorul a fost masurat in 2009 (ianuarie - martie) in randul IDU din Bucuresti. Urmatoarea masurare va fi raportata la finalul fazei a II-a (tinta planificata pentru anul 3 - 20%).

 • Procentul de practicanţi ai sexului comercial (CSW) care au au utilizat prezervativul cu toţi partenerii sexual

  Numărator: Număr de persoane care practică sexul commercial şi declară că au utilizat prezervativul cu toţi partenerii sexuali
  Numitor: Număr total de persoane care practică sexul commercial incluse în esantionul de studiu

  Valoare atinsa:54
  Tinta planificata:37
  Indicator realizat in proportie de:146%
  146% tinta planificata: 37
  100%
  valoare atinsa: 54
  146%

  Indicatorul este calculat astfel:
  NUMARATOR: # de SW din Bucuresti si Ilfov care au declarat utilizarea prezervativului la ultimele 10 contacte (indiferent de tipul contactului - oral, vaginal, anal);
  NUMITORUL: # de SW incluse in esantion din Bucuresti si Ilfov.
  Dupa o verificare a bazei de date in Q11, valoarea finala a fost calculata la 54% (110/204) in loc de 50% cat fusese initial raportata.
  Pentru al doilea indicator privind utilizarea constanta are ca NUMARATOR # de SW din Bucuresti si Ilfov care declara utilizarea prezervativului la ultimele 10 contacte (indiferent de tipul partenerului - stabil, ocazional, client), valoarea recalculata este 40% (82/204) in loc de 58% cat fusese initial raportata. In urmatorul studiu vor fi urmariti ambii indicatori pentru a evalua progresul programului.
  Indicatorul a fost masurat in 2009 (mai - iunie) in randul CSW din strada din Bucuresti. Valoarea indicatorului din faza a II-a va fi calculata utilizand un studiu BSS si va fi inclusa in Raportul de Close-Out. A fost identificata o eroare cu privire la valoarea anului 3: tinta de 37% este mai mica decat valoarea din Faza I (54%). In aceste conditii, propunem o crestere a indicatorului cu 10%, pana la 59.4%.

 • Procent de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi (MSM) şi care au utilizat prezervativul la ultimul contact sexual anal

  "Numerator: Number of MSM reporting condom use at last anal sex
  Denominator: Total number of MSM included in the BSS sample
  Program coverage: 10 cities
  The baseline data for this indicator will be established by the end of Year 1 based on a behavior surveillance survey (BSS) to be conducted among MSM in Year 1 . "

  Valoare atinsa:64
  Tinta planificata:73
  Indicator realizat in proportie de:88%
  88% tinta planificata: 73
  100%
  valoare atinsa: 64
  88%

  Valoarea indicatorului in faza I a fost calculata astfel:
  NUMARATOR (214): # de MSM care declara utilizarea prezervativului la ultimul contact anal;
  NUMITOR (337): # de MSM inclusi in esantion;
  Sursa: BSS in randul MSM din 10 orase, raport de cercetare, mai 2008
  Valoarea indicatorului pentru faza a II-a va fi determinata utilizand o ancheta RDS si va fi inclusa in Raportul de Close Out (tinta planificata pentru anul 3 - 73%).

 • Procentul de deţinuţi care au utilizat prezervativul cu toţi partenerii sexuali

  Numărator: Număr de detinuţi care au declarat ca au utilizat prezervativul cu toţi partenerii sexuali
  Numitor: Număr total de deţinuţi incluşi în eşantionul de studiu care au avut relaţii sexuale în ultimele 12 luni

  Valoare atinsa:22
  Tinta planificata:27
  Indicator realizat in proportie de:81%
  81% tinta planificata: 27
  100%
  valoare atinsa: 22
  81%

  Indicatorul este calculat dupa cum urmeaza:
  NUMARATOR (64): # de respondenti care au utilizat prezervativul la toate contactele sexuale;
  NUMITOR (296): # de respondenti care au avut contacte sexuale in ultimele 12 luni;
  Datele au fost colectate intre 22 iunie si 10 iulie pe un esantion de 840 de detinuti.
  Sursa: BSS in randul detinutilor din Romania, raport de cercetare, 2009.
  Valoarea indicatorului pentru faza a II-a va fi determinata utilizand o ancheta serologica si comportamentala si va fi inclusa in Raportul de Close Out (tinta planificata pentru anul 3 - 27%).

 • Procentul de tineri care trăiesc cu HIV/SIDA (YPLHWA) care au folosit prezervativul cu toti partenerii sexuali

  Numărator: Număr de tineri care trăiesc cu HIV/SIDA care au declarat că au folosit prezervativul cu toţi partenerii sexuali din ultimele 12 luni
  Numitor: Număr total de tineri care trăiesc cu HIV/SIDA incluşi în eşantionul de studiu care declară că au avut relaţii sexuale în ultimele 12 luni.

  Valoare atinsa:65
  Tinta planificata:71.5
  Indicator realizat in proportie de:91%
  91% tinta planificata: 71.5
  100%
  valoare atinsa: 65
  91%

  Indicatorul este calculat dupa cum urmeaza:
  NUMARATOR (219): # de tineri care declara utilizarea prezervativului la ultimul contact sexual (indiferent de tipul partenerului);
  NUMITOR (335):# de tineri care declara ca au avut contacte sexuale in ultimele 12 luni;
  Numaratorul initial (# de tineri care au declarat utilizarea constanta a prezervativului cu toti partenerii in ultimele 12 luni) nu poate fi extras din date datorita traducerii care a redus conceptul "toti partenerii" la "toti partenerii stabili". Cu toate acestea, numaratorul initial va fi inclus in urmatorul studiu in timp ce pentru a evidentia progresul programului, vor fi utilizati numaratorul si numitorul prezentati mai sus.
  Datele au fost colectate intre 22 februarie si 6 aprilie 2009, dintr-un esantion de 600 de tineri cu varste intre 18 si 24 de ani.
  Sursa: Ancheta comportamentala in randul tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania, raport de cercetare, 2009.
  Valoarea indicatorului pentru faza a II-a va fi determinata utilizand o ancheta serologica si comportamentala si va fi inclusa in Raportul de Close Out (tinta planificata pentru anul 3 - 71.5%).