
Formarea Personalului Școlar pentru Bunăstare Socio-Emoțională
Formarea Personalului Școlar: Gânduri și concluzii după pilotarea cursului dedicat bunăstării emoționale
Emoțiile sunt firești, dar complicate. Durează ani să înțelegi de unde vin, cum te afectează și, uneori, când simți că în sfârșit le-ai deslușit, reușesc să te surprindă din nou.
Emoțiile nu discriminează: nu se uită la sex, vârstă, profesie sau la stadiul în care te afli în viață. În schimb, știm că ele se manifestă puternic și în forme simple în timpul copilăriei și al adolescenței, în anii de școală, când o durere de burtă poate ascunde o emoție puternică, precum frica.
Școala și bunăstarea socio-emoțională
Despre emoții, învățare și cum putem întări comunicarea în mediul școlar au fost zilele de 14 și 15 septembrie 2024.
La Casa Corpului Didactic, Gabriela Bărbulescu și Andreea Ciocâlteu au pilotat cursul „Ghid pentru starea de bine și sănătatea mintală”, dedicat personalului din școli, elaborat de Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei în cadrul proiectului „Crearea unui model funcțional de intervenție pentru sănătate mintală și sprijin psihosocial pentru copii și adolescenți”, derulat de UNICEF în parteneriat cu Fundația Romanian Angel Appeal.
„Pentru mine a fost un reper despre cum este corect să se poziționeze profesorii, indiferent de materia predată, în relație cu elevii.” – declarație participant
”A fost inspirațional sa văd atâția oameni dornici să facă diferența în domeniul educației și care nu fug de “a face”, strânși în același loc.” – răspuns de feedback în scris
Pe parcursul celor două zile, cei 22 participanți la cursul de pilotare – diriginți, consilieri și medici școlari, dar și o asistentă medicală școlară – au discutat despre simptomele și efectele anxietății și depresiei asupra comportamentului și performanței școlare ale elevilor, dar și despre starea de bine a personalului din școală. Cum putem să fim bine cu noi înșine, ca să putem fi bine și cu ceilalți.
Cum ne dăm seama că stresul ne-a epuizat și ne-a secătuit de resursele de energie?
„Aș puncta și faptul că este important pentru fiecare dintre noi să aplicăm și pe noi sugestiile pe care le dăm elevilor, precum și niște exemple practice de exerciții care să ne aducă într-o stare de conștiență asupra propriilor noastre gânduri și acțiuni.” – declarația unuia dintre participanți
Nu de puține ori am afirmat sau auzit că personalul școlar este suprasolicitat, blocat între birocrație și numeroasele așteptări existente în relația dintre ei și elevi. Nu este de mirare că uneori se pot simți dezarmați în fața provocărilor cu care vin astăzi copiii, multe dintre acestea fiind de natură emoțională.
Departe de a fi despre diagnostice, cursul pilot s-a concentrat asupra acelor semne care ascund mai multe despre ce se întâmplă în spate. Uneori, aceleași semne se aplică și la propria persoană, astfel că a le cunoaște înseamnă a fi cu un pas mai aproape de a le gestiona.
„Analiza care pleacă de la lucrurile cu care ne confruntăm în realitatea școlară și suportul pe care îl oferă știința în a înțelege fenomenele, dar și modalitățile de intervenție ce pot aduce schimbarea pe care ne-o dorim.” — răspunsul unuia dintre cursanți la întrebarea „Care considerați că sunt punctele tari ale programului de formare?”
Comunicarea – soluția pe care o avem la îndemână și de prea puține ori apelăm la ea
După ce au discutat împreună cu Andreea Ciocâlteu și Gabriela Bărbulescu despre semnificația mai profundă a anumitor comportamente ale copiilor, realitatea statistică privind nivelul de răspândire a anxietății și depresiei în rândul adolescenților, dar și despre primele semne ale epuizării și stresului, participanții au trecut la strategii.
În mod special, au abordat acele strategii care pot îmbunătăți starea de bine personală și care îi pot sprijini pe elevi atunci când aceștia prezintă simptome de anxietate sau depresie. Împărțiți în echipe multidisciplinare, asistenta medicală, consilierii și medicii școlari, împreună cu diriginții, au analizat studii de caz și au discutat soluții.
La final, discuțiile au condus la realizarea comună a rolului esențial al colaborării și, mai ales, al comunicării între profesioniștii din școală, ceea ce a adus și o schimbare de atitudine.
„Mă interesează mai puțin rezultatul final și ce soluții ați identificat. E important procesul! Ați văzut că puteți comunica. Puteți colabora!”, le-a transmis Gabriela participanților, care au înțeles, la rândul lor, că înainte de a transfera responsabilitatea către un alt profesor doar pentru că este dirigintele, pot căuta și propune consultare și sprijin în echipa din care fac parte și consilierul și medicul școlar.
Ce urmează?
Cursul a urmărit în primul rând testarea ghidului și programului de formare adresat personalului școlar. Adaptând feedback-ul participanților, cursul va fi reluat în alte școli gimnaziale și licee din București în perioada octombrie 2024 – ianuarie 2025.
Ne-am propus ca în această perioadă să instruim 350 de profesioniști din școală, oferind informații din sfera educației socio-emoționale, cu accent pe aplicații practice care să ajute cadrele didactice în exersarea stării de bine, atât în plan personal, cât și la clasă.