Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității

Despre proiect

Proiectul propune abordarea problematicii tuberculozei (TBC) și HIV/SIDA din România în doua direcții de acțiune: dezvoltarea și consolidarea organizațională a rețelei STOP TB România și creșterea capacității cetățenilor de a se implica în politicile publice de sănătate din aria TBC și HIV/SIDA. Împreună cu alte 3 organizatii nonguvernamentale, Fundatia RAA a infiintat Parteneriatul STOP TB România dupa modelul STOP TB Partnership (http://www.stoptb.org) – o rețea internationala care aduce laolalta toti actorii implicati in proiecte din sfera TBC, HIV si a sanatatii publice (aprox. 1500 de parteneri din peste 100 tari).


Parteneriatul STOP TB Romania e o retea informala ce include 11 organizatii active in domeniile TBC si HIV/SIDA, organizatii care lucreaza cu persoanele afectate sau grupurile cele mai la risc de imbolnavire. Prin acest proiect, ne dorim ca organizatiile implicate in domeniile TBC si HIV din Romania sa isi coordoneze mult mai bine si mai eficient eforturile prin intermediul retelei si, in acelasi timp, sa atragem in retea cat mai multe persoane afectate sau la risc de infectare cu TBC sau HIV, prin formarea unei comunitati de pacienti si fosti pacienti interesati de politicile publice in domeniul sanatatii.


Proiectul va adresa doua categorii de beneficiari: persoane afectate sau la risc de infectare cu TBC sau HIV si organizatiile membre sau viitoare din cadrul retelei STOP TB Romania. Activitatile din proiect includ activitati de consolidare a eficacitatii retelei, de derulare a unor campanii de advocacy nationale in sfera TBC si HIV, de crestere a capacitatii cetatenilor, de instruire si mentorat in vederea implicarii acestora in consultari cu factorii de decizie de la nivel local sau central.


În ceea ce privește valoarea adaugata in cadrul retelei Stop TB Romania, aceasta va fi directionata pornind de la experienta relevanta atat in lucrul direct cu pacientii/comunitatile, dar si cu autoritatile.

Scopul proiectului

Scopul proiectului este de a creste implicarea civica si capacitatea de participare la luarea deciziilor a persoanelor afectate sau la risc de TBC și/sau HIV prin intermediul Parteneriatului STOP TB Romania, astfel incat politicile publice propuse si implementate la nivel central si local in comunitati sa tina cont de vocea acestor cetateni, urmand principiul „Nimic pentru noi fara noi”.

Obiective

1. Implicarea a minim 50 de persoane afectate sau la risc de TBC si/sau HIV in actiuni de ACSM (advocacy, communication, social mobilisation) la nivel central sau local pentru influentarea politicilor publice din sfera celor doua epidemii si care au impact asupra vietii si sanatatii comunitatii.


2. Extinderea și consolidarea Parteneriatului STOP TB Romania prin includerea a minim 5 asociatii de pacienti si ONG din domeniul sanatatii, pentru cresterea legitimitatii retelei de a reprezenta interesele grupului tintă.


3. Cresterea nivelului de educatie si implicare pentru minim 400 de cetateni cu privire la sanatatea publica si rolul fiecarui cetatean in participarea la elaborarea politicilor publice de sanatate, prin parcurgerea a doua module de e-learning, pana la finalul proiectului.

Susținători

  • 463
  • 461

Proiectul este derulat de Fundația Romanian Angel Appeal – Apelul Îngerului Român, în parteneriat cu Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 și beneficiază de o finanțare de 150.000 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.