Crearea unui model funcțional de intervenție pentru Sănătate Mintală și Sprijin Psihologic pentru copii și adolescenți – MHPSS

Context

În ultimul deceniu, la nivel mondial problemele de sănătate mintală au luat amploare și au devenit mult mai vizibile.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 15% dintre copii și adolescenți prezintă deficiențe de sănătate mintală, majoritatea tulburărilor debutând în jurul vârstei de 14 ani, multe rămânând nedepistate și netratate.

Depresia, anxietatea și tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de boală și dizabilitate în rândul adolescenților.

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților din România este mult mai afectată comparativ cu cea a copiilor din alte state.

Aproape 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății.

În acest context, UNICEF în România în parteneriat cu Fundația Romanian Angel Appeal implementează proiectul pilot ,,Crearea unui model funcțional de intervenție pentru Sănătate Mintală și Sprijin Psihologic pentru copii și adolescenți – MHPSS” care va avea o abordare integrată și va implica sistemul de educație, sistemul de sănătate și cel de asistență socială.

Obiective

Obiectivele proiectului

Proiectul își propune să:

– promoveze sănătatea mintală a copiilor și a adolescenților și să sprijine depistarea precoce a dificultăților din sfera psiho-afectivă cu care se confruntă aceștia.

– sprijine conștientizarea problemelor și să stimuleze cererea pentru informații despre sănătate și bunăstare psiho-afectivă în rândul adolescenților.

– stimuleze cererea și să ofere sesiuni de informare și psiho-educație părinților/îngrijitorilor adolescenților.

– contribuie la proiectarea unui sistem de referire către servicii de sprijin psihosocial a adolescenților care se confruntă cu provocări/probleme/tulburări psiho-afective.

– contribuie la consolidarea sistemului public și facilitarea unui parteneriat public-privat pentru menținerea și dezvoltarea serviciilor psihosociale existente, pentru toate categoriile vulnerabile de adolescenți.

– dezvolte și să testeze utilizarea inovațiilor și a tehnologiilor digitale pentru a crește accesul adolescenților la informații, educație pentru sănătate și servicii de suport.

– producă un model funcțional și sustenabil, care poate fi replicat și extins la nivelul țării.

Perioada de implementare: iulie 2023 – martie 2025

Acoperirea geografica: Municipiul Bucuresti

Grupuri țintă:

– 5.000 copii și adolescenți (10 – 18 ani) români și ucraineni

– 10.000 părinți/tutori și aparținători români și ucraineni

– 400 specialiști în domeniul educației și sănătății (cadre didactice, consilieri școlari, medici școlari, medici de familie, asistenți medicali comunitari)

Activități

Activitățile proiectului MHPSS

1. Cercetare formativă privind nevoile și resursele în domeniul sănătății mintale și a suportului psihosocial pentru copii și adolescenți.

2. Elaborarea unui set de instrumente pentru identificare timpurie a semnelor care indică probleme de sănătate în sfera psiho-afectivă în rândul adolescenților (română – ucraineană).

3. Elaborarea si adaptarea unor module de dezvoltare a competențelor non-formale a cadrelor didactice pentru a fi utilizate în relație cu adolescenții în școli și în alte medii comunitare (română/ucraineană).

4. Elaborarea și pilotarea unor module de sprijin pentru părinți și îngrijitorii axate pe prevenirea problemelor de sănătate mintală și emoțională în rândul adolescenților.

5. Dezvoltarea unui sistem de referire pentru tratarea si îngrijirea problemelor de sănătate mintală pentru adolescenți la nivelul Municipiului București.

6. Adaptarea și testarea de instrumente și platforme digitale pentru îmbunătățirea accesului și calitatea serviciilor în conformitate cu strategia UNICEF privind sănătatea mintală a copilului și adolescentului.

7. Livrarea de module privind stimularea bunăstării psiho-emoționale si prevenirea problemelor de sănătate mintală prin activități formale și non-formale adresate adolescenților (atât rezidenți, cât și refugiați).

8. Livrarea modulelor de sprijin pentru părinți/tutori și îngrijitori în cadrul unor evenimente dedicate: workshop-uri, conferințe, emisiuni televizate.

9. Dezvoltarea modulelor dedicate specialiștilor si livrarea de training pentru: cadre didactice, consilieri școlari, medici de familie, asistenții medicali comunitari și instruirea acestora cu privire la utilizarea instrumentelor de depistare precoce

Ținte și rezultate

Ținte și rezultate preconizate

• O hartă a partenerilor existenți și a furnizorilor de servicii (publici și privați) implicați sau cu potențial de a fi implicați în răspunsul la probleme de sănătate mintală pentru adolescenții rezidenți și refugiați.

• Un set de instrumente bilingve (română/ucraineană) care să fie utilizate pentru semnalizarea și depistarea precoce a potențialelor probleme de sănătate mintală în rândul adolescenților români și ucraineni.

• Module psiho-educaționale non-formale, pentru a fi utilizate în interacțiunile formale și non-formale cu adolescenții (română/ucraineană), cu implicarea/consultarea adolescenților în dezvoltarea acestor module.

• 400 de profesioniști din domeniul educației și sănătății informați/instruiți în utilizarea instrumentului de screening și a modulelor psiho-educaționale nonformale.

• 5000 de adolescenți (atât rezidenți, cât și refugiați) care urmează modulele psihoeducaționale.

• Un sistem de referire pentru îngrijirea problemelor de sănătate mintală și suport psihosocial pentru adolescenți, la nivelul Municipiului București.

• Acces la formare și consolidare a capacității pentru furnizorii de servicii de sănătate secundare și terțiare, cu accent pe sănătatea mintală a adolescenților, realizat prin ASSMB.

• Dezvoltarea și testarea utilizării tehnologiilor digitale și a aplicațiilor pentru îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor în legătură cu strategia angajată de UNICEF la nivel regional și global pentru sănătatea mintală.

• Documentarea practicilor dezvoltate și evaluarea rezultatelor.

• Elaborarea de recomandări de politici și practici și advocacy pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate mintală pentru adolescenți.