
Evenimente artistice de sensibilizare în patru școli din județele Prahova și Bacău
COMUNICAT DE PRESĂ
Parteneriat pentru educație de calitate în comunitățile interetnice rurale. Evenimente artistice de sensibilizare în patru școli.
Fundația Romanian Angel Appeal – Apelul Îngerului Român, în parteneriat cu Asociația ART Fusion și patru școli din mediu rural din județele Bacău și Prahova (Școala Gimnazială Coțofănești și Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun”, Școala Gimnazială „Ion Ionescu” și Școala Gimnazială „Laurențiu Fulga”) au organizat în noiembrie 2023 patru evenimente de conștientizare în comunitate în cadrul Proiectului “Parteneriat pentru educație de calitate în comunitățile interetnice rurale”.
Cele patru evenimente au avut rolul de a sensibiliza prin artă comunitatea, folosind ca tehnici Teatrul Forum și PhotoVoice-ul. Metodele non-formale au mobilizat 80 de copii romi și români, dar și 10 femei rome, oferindu-le instrumentele necesare pentru a-și face vocea auzită, aducând problemele cu care se confruntă în fața autorităților. Mesajul comun al evenimentelor a fost: educația este pentru toți.
Primul eveniment a avut loc în Berzunți pe data de 21 noiembrie, fiind urmat de o reprezentare similară în Coțofănești pe data de 22 noiembrie. Înainte de urcarea pe scenă a elevilor, au avut loc repetițiile care marcau etapa finală a unui proces complex de pregătire, în care au fost identificate problemele ce afectează elevii în școală și au fost create scene care să reprezinte aceste provocări și actorii implicați.
Pentru fiecare dintre cele patru școli, tema centrală a Teatrului Forum a fost bullying-ul și violența verbală în școli, subliniind încă odată impactul pe care fenomenul îl are în viața elevilor. Provocarea propusă prin aceste evenimente a fost de a deschide dialogul într-o modalitate facilitată, pentru a putea identifica modalități de soluționare. În Berzunți, de exemplu, directorul școlii a fost deschis la propunerile elevilor, explicând inclusiv unui grup de eleve că, în ciuda faptului că sunt minore, vocea lor poate fi auzită și contează.
Cât despre expoziția foto care a utilizat tehnica Photo Voice, în Coțofănești au fost abordate teme care au inclus starea drumurilor neasfaltate și nereparate, precum și pericolul unui traseu particular din cauza prăbușirii carosabilului. Participanții au evidențiat necesitatea intervenției primăriei pentru a evita posibile accidente, dar și dificultatea mamelor rome de a-și susține material copiii la școală, evidențiind elemente precum: distanța față de școală, diferite achiziții care includ articole de îmbrăcăminte, rechizite etc.
Alex Tomescu, din partea Asociației A.R.T Fusion, subliniază că evenimentele au avut un impact emoțional semnificativ asupra participanților, evidențiind importanța comunicării deschise și a ascultării reciproce. Elevii, cu precădere, au avut ocazia să-și exprime emoțiile și să identifice soluții, creând astfel o atmosferă de înțelegere și schimbare.
Scopul proiectului constă în dezvoltarea unor competențe de bază care să asigure, atât copiilor romi, cât și celor români, provenind din familii dezavantajate, o viață de calitate, prin implementarea unui model de intervenție integrată în patru comunități rurale interetnice (Berzunți și Coțofănești din județul Bacău, Fulga de Sus și Valea Călugărească din județul Prahova).
Proiect derulat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Asociația ART Fusion, Școala Gimnazială Coțofănești și Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” (jud. Bacău), Școala Gimnazială „Ion Ionescu” și Școala Gimnazială „Laurențiu Fulga” (jud.Prahova), cu sprijinul Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Bugetul total al Proiectului este de 197,547.62 euro.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 stare beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).
Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.
Cu o alocare total de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabiliății și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro