Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității
Despre proiect
Proiectul propune abordarea problematicii tuberculozei (TBC) și HIV/SIDA din România în doua direcții de acțiune: dezvoltarea și consolidarea organizațională a rețelei STOP TB România și creșterea capacității cetățenilor de a se implica în politicile publice de sănătate din aria TBC și HIV/SIDA.
Împreună cu alte 3 organizații nonguvernamentale, Fundatia RAA a înființat Parteneriatul STOP TB România după modelul STOP TB Partnership (http://www.stoptb.org) – o rețea internațională care aduce laolaltă toți actorii implicați în proiecte din sfera TBC, HIV și a sanatatii publice (aprox. 1500 de parteneri din peste 100 țări).
Parteneriatul STOP TB România e o rețea informală ce include 11 organizații active în domeniile TBC și HIV/SIDA, organizații care lucrează cu persoanele afectate sau grupurile aflate la risc de îmbolnăvire. Prin acest proiect, ne dorim ca organizațiile implicate în domeniile TBC și HIV din România să își coordoneze mult mai bine și mai eficient eforturile prin intermediul rețelei și în același timp, să atragem în rețea cât mai multe persoane afectate sau la risc de infectare cu TBC / HIV, prin formarea unei comunități de pacienți și foști pacienți interesați de politicile publice în domeniul sănătății.
Proiectul va adresa două categorii de beneficiari: persoane afectate sau la risc de infectare cu TBC sau HIV și organizațiile membre sau viitoare din cadrul rețelei STOP TB România. Activitățile din proiect includ activități de consolidare a eficacității rețelei, de derulare a unor campanii de advocacy naționale în sfera TBC și HIV, de creștere a capacității cetățenilor, de instruire și mentorat în vederea implicării acestora în consultări cu factorii de decizie de la nivel local sau central.
În ceea ce privește valoarea adăugată în cadrul rețelei Stop TB România, aceasta va fi directionață pornind de la experiența relevantă atât în lucrul direct cu pacienții / comunitățile, dar și cu autoritățile.
Scop
Scopul proiectului este de a crește implicarea civică și capacitatea de participare la luarea deciziilor a persoanelor afectate sau la risc de TBC și/sau HIV, prin intermediul Parteneriatului STOP TB România, astfel încât politicile publice propuse și implementate la nivel central și local în comunități să țină cont de vocea acestor cetățeni, urmand principiul „Nimic pentru noi fără noi”.
Obiective
- Implicarea a minimum 50 de persoane afectate sau la risc de TBC și/sau HIV în acțiuni de ACSM (advocacy, communication, social mobilisation) la nivel central sau local pentru influențarea politicilor publice din sfera celor două epidemii și care au impact asupra vieții și sănătății comunității
- Extinderea și consolidarea Parteneriatului STOP TB România prin includerea a minim 5 asociații de pacienți și ONG-uri din domeniul sănătății, pentru creșterea legitimității rețelei de a reprezenta interesele grupului țintă
- Creșterea nivelului de educație și implicare pentru minim 400 de cetățeni cu privire la sănătatea publică și rolul fiecărui cetățean în participarea la elaborarea politicilor publice de sanatate, prin parcurgerea a două module de e-learning, pana la finalul proiectului