Youth Hub – Centrul de tineret RAA

Context

Când pe ușa centrului pentru preșcolari a intrat o mămică împreună cu băiatul ei adolescent, întrebând dacă îl poate lăsa în acea zi cu noi, ne-am pus pentru prima data concret problema deschiderii unui spațiu pentru adolescenți. Era oricum o preocupare de a noastră aceea că printre cei mai afectați sunt adolescenții – suficient de mari încât să înțeleagă ce se întâmplă, suficient de expuși încât să prezinte rapid simptomatologia persoanelor expuse la traumă și suficient de izolați încât problemele socio-emoționale să se adâncească. 

În acest sens, foarte rapid am venit cu inițiativa de a deschide un centru de tineret în interiorul Bibliotecii Naționale a României. Porțile centrului s-au deschis oficial în data de 31 mai 2022, iar până la finalul anului, am reușit să ajungem la peste 700 de adolescenți și tineri refugiați cu vârsta cuprinsă între 13 și 25 de ani.

Despre Youth Hub

Youth Hub-ul combină atelierele de educație non-formală, cu focus pe dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor și procesarea traumei prin mijloace creative, și crează un spațiu sigur pentru aceștia în care pot recăpăta încredere, își pot face prieteni și pot interacționa cu personalul RAA și voluntarii români, punându-și în practică abilitățile lingvistice.

Cu peste 300 de ateliere de educație non-formală (pe diferite tematici, precum: sport, dans, capoeira, educație sexuală și violență de gen, terapie prin muzică sau ateliere de dezvoltare personală conduse de un psiholog) și mai bine de 30 de activități recreaționale (vânători de comori urbane, proiecții de film la muzeu, vizite interactive la muzeu, ateliere de olărit sau petreceri tematice), Youth Hub s-a transformat ușor, dar sigur, într-un refugiu pentru mulți dintre tinerii care i-au trecut pragul, contribuind activ la dezvoltarea și deschiderea lor, vizând mai ales insuflarea încrederii în sine.