
Analiza nevoilor de sănătate mintală și sprijin psiho-social din perspectiva părinților
Raportul descrie perspectivele părinților români și ucraineni cu privire la sănătatea mintală a adolescenților și evidențiază nevoile și recomandările acestora pentru îmbunătățirea suportului psihosocial. Datele au fost colectate de la 39 de părinți din București (dintre care 19 ucraineni), folosind metoda focus grupului, în perioada Noiembrie 2023 – Februarie 2024.
Principalele nevoi identificate de părinți sunt:
- Acces la servicii specializate: Părinții subliniază necesitatea accesului sporit la psihoterapeuți și medici psihiatri specializați în lucrul cu adolescenți, cu opțiuni de ședințe gratuite sau subvenționate.
- Servicii de sprijin în școli: Părinții consideră esențială prezența consilierilor bine pregătiți și a unor programe de educație psiho-emoțională în școli. Încrederea elevilor în confidențialitatea acestor servicii ar trebui, de asemenea, crescută.
- Educație psiho-emoțională pentru adolescenți: Se solicită programe școlare dedicate dezvoltării emoționale și gestionării dificultăților sociale și academice, alături de o mai mare importanță acordată orelor de artă, muzică și educație fizică.
- Sprijin parental: Părinții exprimă nevoia de educație parentală pentru gestionarea propriilor probleme emoționale și sprijinirea adecvată a adolescenților. Recomandă cursuri și surse de informare credibile.
- Adaptare pentru refugiații ucraineni: Părinții ucraineni au menționat dificultăți specifice, cum ar fi barierele lingvistice și culturale, și au cerut sprijin pentru activități integrate cu adolescenți români, precum și cursuri de limba română.
Pentru a răspunde nevoilor, părinții recomandă:
- Creșterea numărului de psihologi și medici psihiatri și facilitarea accesului la servicii gratuite de terapie.
- Organizarea de activități extrașcolare și de voluntariat în colaborare cu ONG-uri și autorități locale, pentru socializare și dezvoltare emoțională.
- Formarea continuă a cadrelor didactice și a consilierilor școlari, pentru a îmbunătăți relația cu adolescenții și a preveni posibilele probleme de sănătate mintală.
- Dezvoltarea unei hărți a serviciilor psihosociale pentru o orientare mai ușoară și acces rapid la sprijin psihosocial.
Fundația Romanian Angel Appeal, cu sprijinul Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei a colectat datele în perioada octombrie 2023 – februarie 2024 de la 39 de părinți și tutori de adolescenți, români și ucraineni, folosind metoda focus grupului.
Material dezvoltat în cadrul proiectului “Crearea unui model funcțional de intervenție pentru Sănătate Mintală și Sprijin Psihosocial – SMSP pentru copii și adolescenți” finanțat de UNICEF și implementat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei.