Program de formare a personalului școlar în sănătatea mintală și bunăstarea emoțională

Context

Dată publicare anunț: 06.11.2024
Valabilitate: 2025
Locație: București
Module: Programul de formare este format dintr-o sesiune de curs de două zile

Despre program

Programul de formare este oferit în cadrul proiectului “Crearea unui model funcțional de intervenție pentru sănătate mintală și sprijin psihosocial pentru copii și adolescenți” prin parteneriatul dintre Fundația Romanian Angel Appeal și UNICEF.

Acesta este elaborat de către Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei și experți în neuropsihologie și educație socio-emoțională, bazându-se pe cele mai recente cercetări și practici în domeniu.

Astăzi, într-un context în care asistăm la o creștere a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor, este mai important ca niciodată ca în școli să existe educatori pregătiți să ofere sprijin emoțional elevilor lor.

De aceea, programul de formare își propune să îți aducă cunoștințele și abilitățile necesare pentru a identifica semnele de dificultate emoțională atât ale elevilor, cât și cele personale, dar și strategii de a interveni eficient.

Cui se adresează cursul?

Cadre didactice (învățământ gimnazial și/ sau liceal), manageri școlari, consilieri școlari, personal auxiliar, asistenți medicali școlari, medici școlari – personal școlar dornic să aplice metode de îmbunătățire a stării de bine în școlile în care lucrează.

Înscrierea unui număr cât mai mare de persoane din aceeași școală în echipe multidisciplinare este de dorit. În cazul înscrierii unui număr mai mare de persoane din aceeași școală, putem organiza cursul în școala dvs.

În acest sens, recomandarea noastră este să existe o informare a managerului școlar și a colegilor în legătură cu implementarea programului de formare, în acest fel unitatea dumneavoastră școlară devenind un loc în care cât mai mulți elevi pot găsi sprijin emoțional în adulții din jurul lor.

Ce presupune înscrierea în program?

Ca urmare a înscrierii în program, organizatorii au așteptarea de participare la activitățile de mai jos, până la finalul acestui an școlar:

  • Participarea la un curs de formare de 2 zile (sambata si duminica 09.00 – 16.00), avizat de către CCD.
  • Implementarea unei activități care are ca scop susținerea bunăstării emoțională a elevilor (45 de minute la minim o clasa).
  • Promovarea la clasă a instrumentului de screening. Instrumentul este utilizat pentru informarea și detectarea precoce a potențialelor probleme de sănătate mintală în rândul adolescenților. Prin aplicarea acestui instrument va putea fi măsurată prevalența acestor probleme, datele obținute fiind esențiale pentru dezvoltarea și implementarea unor politici publice adecvate de intervenție și susținere a adolescenților, precum și pentru dimensionarea în concordanță cu realitatea a resurselor necesare.
  • Menținerea comunicării pe email și/sau WhatsApp cu persoana responsabilă din partea Fundației Romanian Angel Appeal.

Beneficiile participării la program

  • Dezvoltarea competențelor socio-emoționale: înțelegerea profundă a emoțiilor și cum acestea influențează învățarea și comportamentul.
  • Îmbunătățirea abilităților de autoreglare: tehnici pentru a vă autoregla emoțiile, gândurile și comportamentele, și pentru a-i ajuta pe elevi să facă același lucru.
  • Resurse practice: acces la resurse utile și aplicații recomandate, videoclipuri educative și ghiduri pentru discuții cu adolescenții. Atât cu cei din clasă, cât și cu adolescenții de acasă!
  • Sprijin pentru întreaga comunitate școlară: informațiile și abilitățile dobândite pot fi aplicate nu doar în interacțiunea cu elevii, ci și în colaborarea cu colegii din cancelarie și cu părinții și pentru propriul echilibru emotional.

Când adultul își găsește echilibrul, copilul din preajma lui se simte în siguranță. Adolescența va aduce provocări, dar nu-l va dezechilibra. Schimbarea începe cu noi!

Pentru a putea realiza înscrierea în program trebuie completat următorul formular: https://forms.gle/bTA9oC9a64pX28J49 

Înscrie-te în program

    Încarcă documente: