Transformarea școlilor românești prin incluziune: 167 de Ambasadori în 125 de școli

Acum doi ani, ne-am concentrat atenția asupra modului în care sistemul de învățământ românesc se confruntă cu fenomenul puternic de marginalizare a copiilor diferiți. Motivele erau multiple, iar copiii cei mai afectați rămân în continuare cei proveniți din familii / comunități roma sau cei cu cerințe educaționale speciale.

Cu acest scop în minte, am lansat proiectul „Toți Diferiți, Toți Egali în Școlile din România”, care și-a propus să pregătească școlile pentru gestionarea situațiilor dificile. Astfel, s-a născut Rețeaua Ambasadorilor în Incluziune, prezentă în 125 de școli, atât de masă, cât și speciale.

Proiectul, implementat de Fundația Romanian Angel Appeal – Apelul Îngerului Român (RAA) în perioada aprilie 2021 – septembrie 2023, cu sprijinul Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, a contribuit la crearea unui climat de încredere și colaborare. Acesta a promovat diversitatea, respectarea drepturilor omului și, în general, îmbunătățirea calității vieții pentru toți elevii.

În retrospectivă, am avut alături de noi 167 de cadre didactice care au devenit ambasadori ai educației incluzive în 125 de școli aflate în diferite orașe.

Pe parcursul a doi ani de proiect, am organizat 8 traininguri regionale în cadrul cărora am împărtășit cu ceilalți ce înseamnă pentru noi incluziunea și diversitatea. Am dezvoltat și materiale utile, împreună cu 16 formatori din Rețeaua de Incluziune, care să sublinieze importanța acesteia și să ajungă la cât mai mulți elevi, cadre didactice, personal de conducere din școli și părinți. 

Aceste materiale includ:

„Modul în care ne jucăm rolul profesional este o parte importantă în ceea ce privește modul în care ne simțim și în modul în care ne percep alții” – Gabriela Bărbulescu în „Ghidul de diversitate și diferențiere în predare”.

Printr-un efect de bulgăre de zăpadă, cele 167 de cadre didactice au transmis mai departe noua perspectivă despre incluziune către alte 1500 de cadre didactice din 125 de școli. În paralel, 4000 de elevi au discutat cu profesorii lor despre însemnătatea incluziunii și a diversității, explorând cum să facem ca toți să ne simțim parte din comunitatea școlară, indiferent de origini, aspect, limbă vorbită, abilități crescute sau scăzute, și cum să fim văzuți pentru cine suntem.

În final, Carta Diversității, cu cele 10 afirmații ale sale, a fost adoptată de către cele 125 de școli. Pentru noi, adoptarea acesteia reprezintă un angajament de lungă durată, iar bucuria noastră constă în faptul că acum putem începe să construim împreună comunități în care fiecare individ, fie copil sau adult, este văzut, înțeles și susținut.

Dacă vreți să ne povestiți despre școala dumneavoastră sau aveți studii de caz pe care ați vrea să le vedeți incluse în materialele noastre, ne-am bucura foarte tare să vă cunoaștem povestea! 

Ne puteți urmări pe pagina de Facebook, Instagram sau să ne puteți contactați la numărul de telefon 0770 560 741 (Oana Pășălan, Coordonator proiect).

 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 stare beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare total de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabiliății și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro