Design for Change – provocare lui „EU POT” îmbrățișată de profesorii români

Profesorii români se pregătesc să îmbrățișeze provocarea „EU POT” cu metodologia Design for Change

Fundația Romanian Angel Appeal, cu suportul Romanian American Foundation s-a alăturat  mișcării internaționale Design for Change (DfC), România devenind astfel una dintre cele 70 de țări în care acest program funcționează cu succes.

Până la finalul anului ne propunem să contribuim la crearea unei comunități de învățare și practică în care cadrele didactice să primească suport în identificarea celei mai potrivite strategii de lucru pe baza metodologiei DfC la clasă.

24 de cadre didactice au acceptat provocarea de a cultiva în rândul elevilor puterea lui ”EU POT” în perioada 9 – 11 februarie, atunci când au participat la o formare în metodologia care reunește principiile design thinking și acțiunea bazată pe proiect.  

Astfel, împreună cu profesorii de clasă primară și gimnazială, ne propunem să-i ajutăm pe   copiii cu care lucrăm să-și dezvolte empatia, încrederea, colaborarea și gândirea critică.

Credem cu tărie că fiecare copil și tânăr își poate atinge potențialul maxim cu un minim ghidaj din partea noastră, a adulților de lângă ei.

După acest curs de formare, cadrele didactice pot să își susțină elevii, în calitate de facilitatori, într-un proces complex de identificarea a problemelor din comunitate, prioritizarea acestora, generarea unor idei și soluții provocatoare, iar mai apoi punerea lor în aplicare și împărtășirea rezultatelor.

„A fi cetățean activ, conștient, responsabil, a trăi într-o lume democratică înseamnă să participi, să fii activ și să accepți schimbarea. Să nu aștepți să ți se dea. Aia înseamnă schimbare de mentalitate. Iar acest proiect fix pe direcția asta vine.

Acest demers și proces al modalității de a implementa schimbarea, pe mine m-a încântat, realmente. Este vorba de a avea un mindset al schimbării. Deci a putea accepta, tolera, implementa, genera, fii tu însăți sau însuți schimbarea, trebuie să ai un mindset pentru asta.

Iar acest curs tocmai în zona asta vine. De asta avem nevoie în școală. Să le generăm copiilor un mindset de schimbare” afirmă Nadia, unul dintre participanții la training.

În timpul trainingului, cadrele didactice au explorat împreună cu trainerul Alina Mustață modurile în care pot încuraja elevii să devină agenți ai schimbării prin:

  • Simțire – Elevii identifică și înțeleg problemele comunității lor, bazându-se pe empatie.
  • ImaginațieElevii explorează și dezvoltă soluții creative pentru problemele identificate.
  • Acțiune – Elevii pun în aplicare soluțiile dezvoltate, planificând și implementând proiecte concrete.
  • Împărtășire – Elevii împărtășesc experiențele și rezultatele lor cu restul comunității, încurajând și inspirând alți membri să se implice.

„Într-o lumea plină de provocări, un adult care crede cu tărie în potențialul fiecărui copil poate face o diferență imensă în viața acestora. Se deschide astfel un univers de posibilități în care copiii se simt încurajați să-și exploreze pasiunile și să-și dezvolte talentele. Poate fi o călătorie minunată în care ei învață că nu există limite, că efortul și perseverența îi pot conduce către succes” mărturisește Oana Pășălan, coordonatorul proiectului.

Datorită simplității sale, metodologia este un instrument flexibil care poate fi adaptat cu ușurință la clasă. Procesul de selecție al celor 24 de participanți a fost unul dificil, ca urmare a numărului impresionant de aplicații. Această reacție a demonstrat interesul și dorința cadrelor didactice de a aborda educația cu o viziune proactivă și inovatoare. 

În perioada următoare, cadrele didactice care au participat la curs vor aplica metodologia la clasele cu care lucrează, testând succesul acesteia atât în structurile formale, dar și în activitățile non-formale, extracurriculare sau la cursurile opționale, documentând procesul pe platforma DfC ROMANIAN ANGEL APPEAL

Pentru a afla mai multe informații despre proiect, nu ezitați să ne contactați. Coordonator proiect: Oana Pășălan, oana.pasalan@raa.ro