Portretul tinerilor de la Youth Hub – Andrei Marina

Portretul tinerilor de la Youth Hub. Manifestul pentru o viață echilibrată al lui Andrei Marina, refugiat din Slatina, Ucraina

Reziliența, compasiunea, curiozitatea și pofta lor de viață continuă să ne fie dascălii, zi de zi. Chiar și atunci când ne înfură, chiar și atunci când îi certăm, și mai ales atunci când ne arată că lumea nu trece neobservată pe lângă ei. Cum nici ei nu trec neobservați pe lângă noi.

Totuși, am fost egoiști și i-am ținut aproape, atât de aproape încât nu am știut să vi-i arătăm și vouă, ca să putem învăța împreună de la ei. Până acum.

În clipa lor de adolescență eternă, le-am surprins portretele și vă invităm să descoperiți o mică bucată din cine sunt tinerii de la Hub – cu pasiuni, visuri și amintiri.

La 16 ani, Andrei Marina, din Regiunea Transcarpatia, Slatina, Ucraina, pare că și-a găsit echilibrul prin sport, odihnă, mese fără prăjeli și întâlnirile cu sens de la Youth Hub. El își dorește ca adolescenții să încerce să-i urmeze exemplul.

Până la data de 10 februarie 2023, Andrei nu auzise de nicio rachetă căzută în Slatina, Ucraina. Dar să locuiască într-un oraș în care curentul electric pornea doar noaptea, câte douăsprezece ore, devenea imposibil.

Nu mai puteam să trăiesc acolo. Așa am decis să plecăm la București”, ne spune Andrei, în limba română, în sala mare de la etaj a Youth Hub-ului.

Când a venit în România și s-a prezentat ca ucrainean, bucureștenii, pe care i-a considerat de la început oameni buni, s-au mirat că adolescentul vorbește atât de bine limba română.

Chiar și în ziua interviului nostru cineva i-a spus același lucru: “nici nu mă gândeam că ești din Ucraina!”. De fiecare dată când aude asta, se bucură. Știe că are un plus și că poate fi de ajutor.

Cele mai valoroase amintiri pe care le are cu familia sa sunt construite aici, la noi, locul în care s-a reunit cu toți membrii familiei: “Înainte de a ne stabili în România ne întâlneam cu toții mult mai rar, la un an, doi. Acum a fost și tata o perioadă cu noi”.

Are un frate de 28 de ani care lucrează în IT, o soră de 24 de ani, absolventă de Științe Juridice, mama sa, care lucrează la o grădiniță bucureșteană, iar tatăl se află în prezent în Cehia. Se simte apropiat de ei și e bucuros că fratele lui mai mare se îngrijește de el.

Andrei își dorește să ajungă la un concert de-al lui Dorian Popa

Echilibrul mental și-l menține prin mult sport, participând la activitățile de la Youth Hub, centru în care vine deja de patru luni, ieșirile cu fratele și prietenii lui români, “pentru că prietenii fratelui meu sunt și prietenii mei”. 

Merge des la sală și se relaxează la Fântânile Arteziene din Piața Unirii, fie urmărind seriale Fantasy sau citind cărți de istorie, de mitologie greacă sau scandinavă. I-ar plăcea să meargă la un concert unde să cânte Dorian Popa.

Mesele sale nu conțin prăjeli, dar nu spune nu unei pizza. L-am întrebat și noi care a fost cel mai mare obstacol pe care l-a depășit și ce l-a ajutat să îl înfrunte? Ne-a răspuns că nu a avut.

Portretul Tinerilor de la Youth Hub. Tinerii jucându-se Mafia

Dacă ar putea schimba ceva în lume, acela ar fi ca adolescenții să nu consume alcool și să nu fumeze. În schimb, și-ar dori ca aceștia să facă mult, mult sport. Și și-ar mai dori unul-două lucruri: “Să citesc gândurile oamenilor. Să aflu la ce se gândesc. Sau să călătoresc în timp”.

O carieră în IT

Sistemul de învățământ ucrainean prevede unsprezece clase. Andrei a intrat și el în clasa a XI-a. După ce o va absolvi, se va înscrie la facultate, în București, la Cibernetică.

Prima experiență în câmpul muncii a avut-o deja. Totul a decurs normal, dar a preferat să renunțe ca să poată participa la orele online de la liceu. În viitor i-ar plăcea să aibă un job în IT: “Îmi place programarea”, spune el zâmbind.

Culoarea lui preferată este verde, poate de aici și preferința lui pentru anotimpurile primăvara și vara. Natura e vie și vremea e călduroasă.

Inima tânărului de 16 ani 

Înainte de a-l lăsa pe Andrei să revină la prietenii săi de la Youth Hub cu care se joacă fotbal pe PlayStation, l-am întrebat ce înseamnă iubirea pentru el și dacă a fost îndrăgostit vreodată?

Nu știu. Nu cred în iubire. Ba mi-a plăcut de cineva, dar nu cred în iubire”.

Răspunsul lui ne-a amintit de duetul recent TAXI x Delia. Melodia începe așa:

Inima mea de 16 ani

Crede că oamenii spun exact ce simt, ce gândesc

Spun da când e da

Spun nu când e nu

Și-a crezut că așa ești și tu

Pentru a afla mai multe despre Youth Hub, urmăriți-ne activitatea pe Instagram!