Portretul tinerilor de la Youth Hub – Olha Shamrilo

Portretul tinerilor de la Youth Hub. Olha Shamrilo, din Odessa: În București, mă simt în siguranță

Reziliența, compasiunea, curiozitatea și pofta lor de viață continuă să ne fie dascălii, zi de zi. Chiar și atunci când ne înfură, chiar și atunci când îi certăm, și mai ales atunci când ne arată că lumea nu trece neobservată pe lângă ei. Cum nici ei nu trec neobservați pe lângă noi. Totuși, am fost egoiști și i-am ținut aproape, atât de aproape încât nu am știut să vi-i arătăm și vouă, ca să putem învăța împreună de la ei. Până acum.

În clipa lor de adolescență eternă, le-am surprins portretele și vă invităm să descoperiți o mică bucată din cine sunt tinerii de la Hub – cu pasiuni, visuri și amintiri.

Când a început războiul în Ucraina, Olha avea doar 13 ani. Pe 24 februarie 2022, ea și familia ei au ajuns în București. Acum, la 15 ani își amintește zilele de pace petrecute la Marea Neagră, în Odessa. Cu toate acestea, Olha a găsit un refugiu sigur. Cu ajutorul Youth Hub-ului, fata a depășit depresia pe care a simțit-o din cauza invaziei ruse.

Rolul pe care Youth Hub îl are în viețile tinerilor ucraineni și români îl aflăm zilnic chiar de la ei. Olha Shamrilo este alături de noi încă din prima zi de Youth Hub. A fost incredibil să o vedem cum crește, cum se deschide și, mai ales, cum alege în fiecare zi bunătatea.

Portretul tinerilor de la Youth Hub. Olha facilitând un atelier de gătit.

Olha este din Odessa și își petrece timpul cu plăcere la Hub, loc pe care l-a descoperit prin mama ei. Îl consideră un spațiu extraordinar pentru tinerii de vârstă asemănătoare: “Youth Hub m-a ajutat să mă adaptez mai ușor în România, mai ales că la început mă simțeam deprimată”.

Tânăra și-a dorit să se implice, așa că a devenit rapid voluntar la Hub. A început cu lucruri mici. Momentul pe care ni-l amintim cu cel mai mare drag este acela în care ne-a adus tuturor brățări ale prieteniei.

Veneam după o perioadă intensă de activități, în care am început să îi cunoaștem mai bine pe tineri. Atunci, Olha ne-a spus „Astea sunt brățări ale prieteniei. Sunt pentru voi. Acum suntem prieteni!„. Iar brățară încă marchează această prietenie.

Adesea ajută la ateliere cu traduceri sau la alte activități, cum ar fi să faciliteze ateliere de gătit său să participe la cele de fotografie, de limbă, în vizite și excursii.

Și-a făcut prieteni aici, dar le duce dorul celor pe care îi avea în Odessa și, mai ales, lui Olha îi lipsesc zilele de vară în care mergea la plajă alături de mama sa.

Bucureștiul, orașul care îi oferă multe oportunități

Olha s-a obișnuit în capitala României: “mi-a lăsat o impresie bună. Mă simt în siguranță aici”. Ea adaugă că orașul îi oferă multe oportunități, iar experiența sa cu cetățenii români a fost întotdeauna plăcută. Are și un amic român cu care, chiar dacă nu comunică foarte des, reușește să se conecteze ușor.

La primele CityHunt-uri (vânătorile de comori urbane din București, pe care le-am organizat atât în vara anului trecut, cât și anul acesta) a participat cu mult entuziasm.  Au fost poate cele mai bune modalități de a cunoaște orașul, de a-l înțelege și a-l descoperi.

Și, cel mai important, în evenimentele outdoor, atât Olha, cât și ceilalți participanți, au fost provocați într-o modalitate nouă să iasă din zona de confort, simțind în același timp încrederea din partea adulților că se pot descurca.

Olha și-ar dori să aibă superputerea de a zbura

Portretul tinerilor de la Youth Hub. Olha împreună cu prietenii ei la petrecerea de Halloween

De când a început războiul, pe Olha au mai ajutat-o “toate melodiile lui Taylor Swift și cântecele ucrainene. Îmi doresc tare mult să merg la un concert Taylor Swift!”.

Și pentru că în muzica lui Taylor tema centrală este iubirea, Olha a fost îndrăgostită o singură dată, dar era doar o dragoste de copii.

Se înroșește ușor la față când ne mărturisește asta. Și noi ne minunăm cum puștoaica tăcută de acum un an și jumătate a devenit o adolescentă curioasă, veselă, responsabilă, păstrându-și în același timp inocența. La finalul zilei, îi place să se lase inspirată de cărțile de Fantasy.

Dacă ar putea schimba un singur lucru, ar fi să oprească războaiele din lume și să poată zbura. Dintre pizza și hamburger cu cartofi prăjiți, preferă întotdeauna pizza și se bucură că a venit toamna: “pentru că nu este nici prea cald, nici prea frig”.

Toamna începe și școala, iar ei îi place să învețe. Fratele mai mare o ajută la teme. Uneori, el îi face și cadouri frumoase: “Am un frate bun!”, exclamă Olha. Fata mai cere ajutorul lucrătorilor de tineret și la Hub, pentru  a rezolvare teme sau probleme legate de școală. Sau probleme personale.

Vorbește liber și deschis cu cei de la Hub, pentru că i-au arătat cu toții un lucru: poate avea încredere. Iar aici, la centrul de tineret, sentimentul de apartenență o învăluie. Pe ea, și pe toți cei care au curajul de a veni în vizită.

Când va crește și mai mare, ei i-ar plăcea să devină analist IT sau manager de proiect.

Cerul, marea și vizitele cu tatăl ei în parcul de distracții

Culoarea ei preferată este albastru. Pentru că este culoarea cerului, a mării (anul trecut, în 2022, a fost și la Constanța, ca să vadă marea) și e culoarea ochilor tatălui său. Un moment pe care îl poartă în suflet este de când era copil și tatăl ei o ducea într-un parc de distracții, unde se amuzau foarte tare.

Olha își mai amintește și când mergea împreună cu ai ei în orașul natal al mamei, iar bunica îi aștepta mereu:

Era înainte de război și erau vremuri frumoase!”.

Pentru a afla mai multe despre Youth Hub, urmăriți-ne activitatea pe Instagram!