La Festivalul Diversității, Hârșova și-a deschis ușile pentru toți

Festivalul Diversității prin Sport și Artă, joc și joacă de la Hârșova, s-a încheiat pe 17 septembrie 2023, după trei zile pline de activități. Evenimentul, pe care l-am organizat alături de Primăria Orașului Hârșova, a adunat sute de participanți, atât copii, cât și părinți. Cum l-am văzut și, mai ales, cum l-am simțit la fața locului?

Sunt puțin peste 180 de kilometri între București și Hârșova. Am lăsat în urmă noul cartier al Sectorului 3 și am intrat pe Autostrada A2. Oficial, sezonul estival s-a încheiat la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că traseul nu mai este atât de aglomerat. Probabil că oamenii care s-au bucurat o vară întreagă de zile călduroase, bronz și valuri s-au întors la viețile lor obișnuite.

Festivalul Diversitatii din Hârșova. Copiii desenând

Noi, în schimb, am pornit vineri, 15 septembrie, la drum dimineața devreme, pentru a ajunge la inaugurarea cabinetelor medicale școlare și la prezentarea strategiei de incluziune, evenimente din cadrul Festivalului Diversității. După două ore și jumătate am sosit la Hârșova. Un semn că ne apropiam de oraș a fost dat de pescarii de ocazie care ne făceau semn de pe marginea drumului: „Vrea cineva să cumpere pește proaspăt?”

Institutul Național de Statistică a estimat că, la 1 decembrie 2021, în acest oraș trăiau 9.037 de persoane. Pe lângă Dunăre și istorie, comunitatea are și o particularitate: este formată din români, romi, romi musulmani și lipoveni.

Noi am ajuns să o cunoaștem bine în ultimul an, mai ales după ce am organizat Taberele Urbane pentru cei mici, în luna august. După cele trei zile de festival (15-17 septembrie 2023), putem afirma că este un oraș al copiilor care se cresc unii pe ceilalți, în care fratele cel mare își asumă serios rolurile de mamă și de tată, dar și în care potențialul, inițiativa și dorința de mai bine sunt acasă.

Limbajul universal prin care ne facem înțeleși este acela al îmbrățișărilor și zâmbetelor cu ochii.

Un festival – indiferent de natura sa – se bazează pe voluntari. Festivalul de față îmbină muzica, jocul și sportul, astfel că am avut nevoie de oameni cu diferite competențe și pasiuni.

Andrei Dobre și Iuliana Rada, coordonatorii festivalului, „în frunte” cu Ramona Ion, au reușit să mobilizeze o adevărată armată de voluntari, inclusiv colegi din RAA. În cadrul activităților desfășurate, pe lângă limba română, puteai auzi conversații în italiană, turcă, romani, spaniolă și, când Google Translate nu ne-a fost de ajutor, am apelat la limbajul universal al îmbrățișărilor și zâmbetelor.

Festivalul Diversitatii din Hârșova. Inaugurare cabinet medicalSuntem bucuroși că am reușit să creăm un spațiu deschis și dinamic pentru diversitatea comunității hârșovene prin ateliere de creație, jocuri pentru copii și competiții sportive, programe artistice pe scenă, precum și ateliere de educație parentală. Cei mici s-au bucurat de ateliere de pictură, jocuri tradiționale, pictură pe față, crearea de săpunuri, hula hoop, jocuri care promovează diversitatea, teatru labirint, volei și alergat.

Pe terenul de sport au avut loc jocuri amicale de fotbal, atât pentru juniori, cât și pentru seniori, care s-au luptat pentru cupa decernată duminică, pe scenă. Colegii responsabili de coordonarea activităților sportive au stabilit câteva reguli pentru participanți, iar aceștia le-au respectat cu strictețe și au demonstrat fair-play. Chiar și susținătorii din tribune au contribuit la atmosfera plăcută din stadion: au aplaudat și au scandat mesaje de încurajare. În cadrul festivalului au avut loc competiții de fotbal, șah și tenis de masă.

Locuitorii din Hârșova s-au bucurat și de programul artistic, pus în scenă de Casa de Cultură a orașului Hârșova, care a adus în fața publicului tradiții, costume, dansuri și muzică.

Pașaportul care ține loc de bilet de intrare la festivalul copilăriei

La finalul celor trei zile, am oferit copiilor și tinerilor cadouri. Primul pas pentru a beneficia de un pachet surpriză a început cu mult înainte, încă din prima zi a festivalului, când au avut loc înscrierile: cei mici au venit însoțiți de un adult la cortul de Info Point pentru a se înregistra.

Astfel, am eliberat primul pașaportdin viețile lor. Acest pașaport le-a asigurat accesul la cele peste opt activități. Pe lângă atmosfera veselă, glume și energie, la fiecare activitate au primit o viză pe pașaport.

Vrem să le mulțumim voluntarelor Florina (17 ani) și Geilan (24 ani), care ne-au ajutat și cu traducerile necesare pentru comunicarea cu familiile din comunitatea romă.

Oamenii din Hârșova

Festivalul Diversitatii din Hârșova. Pașaportul Diversității

În parcul Casei de Cultură ne-am instalat tabăra. Am împărțit-o în zone de interes și am așteptat primii curioși. Elisa s-a simțit atrasă de cortul de pictură pe față. A venit la festival cu cei cinci copii ai săi pentru că i s-a părut frumos ceea ce au pregătit organizatorii în orașul ei. Astfel, a mai uitat de neajunsurile prin care trece.

De cele mai multe ori, părinții i-au înscris pe copiii lor la festival pentru ca apoi să se întoarcă la treburile lor casnice. Radu (13 ani) a venit la joacă însoțit de sora lui. L-am numit Micul Prinț de la dansurile populare și grecești. El ne-a spus cât de fericit se simte când se află pe scenă. A mai dansat și în Bulgaria.

Apoi, a luat loc pe un scaun și a exclamat „Wow!” când a învățat cum se fabrică săpunul. Puțin mai în față, Nazara și verișoara ei au colorat pe o foaie cât ele de mare, un papagal. Au zâmbit mereu atunci când li se făceau fotografii. Zian și mama lui, Suzanne, au fost uimiți de modul în care Hârșova prinde viață. Suzanne a spus: „Vă aplaudăm pentru că încercați să uniți comunitatea, indiferent de cât de diversă este, prin diferite activități care, probabil, în ani, vor da roade.”

Gheorghe și Marițica, acum pensionari, și-au făcut un rost în Hârșova și au adus-o pe nepoata lor, Mihaela, elevă în clasa a III-a, pe care o îngrijesc. Ei au comparat întregul oraș cu un bloc divers.

Festivalul Diversitatii din Hârșova. Andu și copiii

Andu – Cea mai frumoasă recompensă: să observi bucuria pură din ochii copiilor

Cine nu știa cu ce se ocupă Andu, a primit un răspuns scurt și simplu de la el: cu făcut binele. El, soția, fata și motanul lor formează o familie modernă și mobilă, cu drumuri frecvente între București și Hârșova.

E o provocare să-l definești pe Andu în doar patru cuvinte, dar omul bun la toate este un răspuns destul de cuprinzător și subliniază rolul său în cadrul festivalului. I-a plăcut faptul că, prin acest eveniment, RAA a adus în atenție niște probleme care acum sunt mai bine înțelese.

Andu a adăugat: Am văzut multă bucurie pură în ochii copiilor, bucurie autentică de copil. Nu le-am mai observat privirea pierdută din cauza grijilor de care ei nici măcar nu sunt conștienți.

Despre el însuși spune că se simte încă ca un copil și că ar fi vrut să participe la toate jocurile, dar nu a avut timp: A fost minunat să vedem teatrul labirint și experimentele științifice…

Festivalul Diversitatii din Hârșova. Echipa

Duminică seara, cei mai mulți dintre voluntari au plecat acasă, dar nu înainte de a face o evaluare a a ceea ce însemnat Festivalul: Peste 400 de copii și tineri au participat la activitățile din cele 3 zile, cu 50 de voluntari implicați și 350 de cadouri distribuite.

Dar mai presus de toate, ne-am întrebat: Ce putem face în continuare pentru viitorul copiilor din Hârșova?

Și ne-am simțit liniștiți când am spus: „Va continua în Hârșova.”

Câteva informații esențiale

Festivalul a fost organizat în cadrul Proiectului „Incluziune și sănătate în PORT (Hârșova) prin educație, arte și sport” și beneficiază de un grant oferit prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor.

Pentru informații oficiale despre Granturile SEE sau Norvegiene, accesați https://www.eeagrants.ro/

Pentru informații oficiale despre Programul Dezvoltare locală, accesați https://frds.ro/