Portretul tinerilor de la Youth Hub – Yashya Sobh

Portretul tinerilor de la Youth Hub. Cum se vede iubirea când ai 15 ani? Yashya, din Odessa: E cineva de care ții cu dinții

Reziliența, compasiunea, curiozitatea și pofta lor de viață continuă să ne fie dascăli, zi de zi. Chiar și atunci când ne înfurie, chiar și atunci când îi certăm și mai ales atunci când ne arată că lumea nu trece neobservată pe lângă ei. Cum nici ei nu trec neobservați pe lângă noi.

Totuși, am fost egoiști și i-am ținut aproape, atât de aproape încât nu am știut să vi-i arătăm și vouă, ca să putem învăța împreună de la ei. Până acum.

În clipa lor de eternitate adolescentină, le-am surprins portrele și vă invităm să descoperiți o mică bucată din cine sunt tinerii de la Hub – cu pasiuni, visuri și amintiri.

Yashya Sobh are 15 ani și e unul dintre tinerii de la Youth Hub. Aici se joacă cu prietenii săi biliard (și e chiar priceput) sau pe PlayStation.

El e prezent adeseori la activitățile organizate în afara Hub-ului și e primul care ajunge la Cascada Urlătoarea din Bușteni. La întrebările care i se adresează răspunde într-o engleză perfectă și zâmbește des. Și nu le ocolește nici pe cele personale. 

În februarie 2022, Yashya și familia lui se refugiau în România. Veneau din Odessa, Ucraina. Au găsit la București un loc liniștit, care nu le amintea deloc de războiul de acasă. 

Și-a făcut repede prieteni români printre colegii de la liceul la care s-a înscris, unde spune că îi este mai bine să participe fizic la ore decât să intre online. De curând a trecut examenele la două școli în același timp. L-a ajutat faptul că și-a păstrat calmul și că a tratat lucrurile relaxat.

Deși timpul liber și-l petrece mai mult acasă, când iese în oraș merge în parc.

În spațiile publice stă mai tăcut și evită să vorbească prea mult în limba rusă căci unii l-ar putea cataloga drept rus. Uneori, vine la Youth Hub pe care-l vede ca pe un loc distractiv. Și cu toții știm că Yashya știe să se distreze. Chiar și atunci când nu e prezent, auzim adesea povești despre el.

A început să mai iasă și datorită mamei sale, care era în căutare de activități pentru el, dar și datorită surorii lui mai mari, Nadia, devenită între timp lucrător de tineret la Youth Hub.

El și Nadia nu se înțeleg momentan, dar așa sunt frații la vârsta asta. În spatele tuturor remarcilor neprietenoase pe care și le fac, putem vedea ușor devotamentul unul față de celălalt.

Am o soră enervantă” zice el, completat de un ”nu-l mai suport” al Nadiei. Și chiar și așa, în zilele în care era în Odessa blocat, la spital sau în imposibilitatea de a trece granița pentru că nu i se elibera pașaportul, Nadia doar despre el putea vorbi – era îngrijorată, chiar și când nu recunoștea.

Despre dragoste, Yashya vine cu o definiție matură: “este despre cineva cu care ți-ar plăcea să-ți petreci viața și cineva de care ții cu dinții”. Și da, chiar dacă are 15 ani, a fost până acum îndrăgostit.

Dacă tot dezvăluie detalii personale, tânărul spune că anotimpul care-i place cel mai mult e iarna (când este și născut), iar culoarea lui preferată este aqua blue sau emerald blue și nu refuză un hamburger cu cartofi prăjiți.

Pasiunea lui, tehnologia

Legat de planurile profesionale, Yasha se imaginează lucrând pentru poliția cibernetică: “lumea noastră este mai mult axată pe tehnologie și cibernetica este foarte bună în zilele noastre”. Dacă ar avea orice superputere, aceea ar fi teleportarea: “Tot ce ar trebui să fac ar fi să vizualizez locul pentru a merge acolo”. 

Atracția pentru tehnologie continuă: dacă ar putea schimba ceva în lume, ar lăsa lumea să descopere tehnologia mai devreme, astfel încât să avem mașini zburătoare până acum, așa cum ne-am imaginat dintotdeauna.

În loc de încheiere

La final, Yashya rememorează și zilele fericite de week-end din copilărie, când locuia într-un cu totul alt loc. Atunci, cu prietenii și cu mama lui ieșeau în parc unde era plin de părinți, toți prieteni de familie, cu copiii lor:

Atunci am avut parte de cea mai tare distracție!

Află mai multe despre activitatea centrului de tineret urmărindu-ne pagina de instagram @youthhub_raa.

Susține activitatea Youth Hub-ului printr-o donație AICI.