Portretul tinerilor de la Youth Hub – Nataliia Kretinina

Nataliia, tânăra refugiată din Ucraina: Dacă aș putea schimba un singur lucru, ar fi să nu mai existe niciodată războaie

Aproape în fiecare zi, la Youth Hub sunt peste 30 de tineri care se încăpățânează să umple centrul cu energia și entuziasmul tipic vârstei lor. Nu e niciodată liniște, nici atunci când o căutăm, pentru că mereu e o activitate nouă, un om nou.

Nici n-ar avea de ce să fie, căci atunci când te cauți pe tine la 16 ani, nu e loc de liniște. Am învățat asta de la fiecare adolescent și tânăr care ne-a trecut pragul în ultimul an.

Reziliența, compasiunea, curiozitatea și pofta lor de viață continuă să ne fie dascăli, zi de zi. Chiar și atunci când ne înfurie, chiar și atunci când îi certăm și mai ales atunci când ne arată că lumea nu trece neobservată pe lângă ei.

Cum nici ei nu trec neobservați pe lângă noi. Totuși, am fost egoiști și i-am ținut aproape, atât de aproape încât nu am știut să vi-i arătăm și vouă, ca să putem învăța împreună de la ei. Până acum.

În clipa lor de eternitate adolescentină, le-am surprins portrele și vă invităm să descoperiți o mică bucată din cine sunt tinerii de la Hub – cu pasiuni, visuri și amintiri.

Înainte de război, Mariupol, orașul-port ucrainean de la Marea Azov, număra 480.000 de locuitori. Nataliia Kretinina, sora ei și părinții duceau aici o viață normală. După asediu, situația nu le-a mai permis să rămână în locul pe care-l iubeau.

Cel mai mare obstacol pentru Nataliia și familia ei a fost să părăsească zona ocupată de ruși. Ajutorul a venit din partea unei familii care i-a ajutat să plece din zona de război. Tânăra de 16 ani vede ziua de 12 august 2022 ca pe un nou început. E ziua în care au ajuns cu toții în București.

Capitala României i-a lăsat o impresie bună, văzând peste tot oameni săritori. Nu a întâmpinat vreun discurs al urii și chiar dacă ar fi făcut-o, nu ar fi vrut să ne povestească despre asta.

Nataliia se uită la partea plină a paharului. În perioada petrecută în țara noastră și-a făcut deja o mulțime de prieteni români din București, Sinaia și chiar și Sibiu.

Îi place să-și petreacă timpul liber cu familia, în parc sau în oricare alt loc: “mergem în special în Parcul Tineretului, unde sora mea care are 6 ani se simte foarte bine”, spune Nataliia.

La Youth Hub, se bucură că tinerii și angajații sunt buni și foarte amuzanți. A auzit de Hub de la un prieten și a fost tare curioasă să descopere acest loc.

Nataliia, o adolescentă ca toate adolescentele

Ea se bucură când se comandă pizza și speră ca în viitor să meargă la un concert The Weeknd. Îi place culoarea mov și e pasionată de industria de beauty. Ba chiar are deja un job în domeniu și se bucură tare mult că a reușit încă de acum să exerseze în direcția care o pasionează. Crede că nu sunt mulți cei care reușesc.

Anotimpul ei preferat este toamna, pentru că s-a născut în ultima zi de toamnă. I-ar plăcea, asemenea multora din Hub, să aibă superputerea de a citi gândurile. Și că tot vorbim despre superputeri, menționează și ce a susținut-o în această perioadă: “m-au inspirat cărțile de călătorie și cele fantasy. Am ascultat muzică ucraineană (îmi place foarte mult) și cântece în limba engleză. Iar la filme, mă uit la orice”, spune Nataliia Kretinina.

La final, am rugat-o să lase un mesaj pentru Ucraina:

“Ucraina este țara mea și îmi iubesc țara!”

Află mai multe despre activitatea centrului de tineret urmărindu-ne pagina de instagram @youthhub_raa.

Susține activitatea Youth Hub-ului printr-o donație AICI.