Analiza nevoilor de sănătate mintală și sprijin psiho-social din perspectiva adolescenților

Raportul analizează percepțiile adolescenților din București, români și ucraineni, privind sănătatea mintală și sprijinul psihosocial la care au acces, oferind o privire de ansamblu asupra nevoilor și recomandărilor acestora.

 

Principalele nevoi identificate de respondenți:

  • Acces la sprijin psihologic în școli: Adolescenții au nevoie de servicii de consiliere și psihoterapie accesibile și confidențiale, atât în școli, cât și online. În prezent, există o teamă de încălcare a confidențialității și o lipsă de promovare a acestor servicii în școli.

  • Educație psiho-emoțională: Adolescenții au subliniat necesitatea unor cursuri și campanii de conștientizare privind sănătatea mintală și gestionarea emoțiilor. Ei sugerează desfășurarea acestora în școli și utilizarea unor metode interactive adaptate specific adolescenților.

  • Educație pentru utilizarea responsabilă a mediului digital: Tinerii simt nevoia de educație în filtrarea informațiilor online și gestionarea relațiilor pe platformele sociale, recunoscând atât avantajele, cât și riscurile digitalizării.

  • Sprijin parental: Adolescenții solicită intervenții psiho-educaționale pentru părinți pentru a îmbunătăți comunicarea și susținerea lor emoțională, în special în familiile afectate de stres.

  • Spații recreative sigure: Adolescenții și-ar dori acces la locuri de socializare și activități sportive pentru o dezvoltare sănătoasă și echilibrată.

Participanții la studiu recomandă, cu prioritate:

  • Întărirea serviciilor de sprijini psihologic în școli, prin creșterea numărului de consilieri și psihologi și prin formarea lor continuă.
  • Dezvoltarea unor intervenții de educație pentru bunăstare psihoemoțională integrate în curriculum, prin care adolescenții să învețe despre gestionarea stresului și emoțiilor.
  • Educație digitală pentru o utilizare responsabilă a Internetului, promovarea conținutului de sănătate mintală pe platformele preferate ale adolescenților și încurajarea utilizării aplicațiilor de auto-ajutor.
  • Educație parentală, pentru o relație sănătoasă părinte-copil.

Fundația Romanian Angel Appeal, cu sprijinul Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei a colectat datele în perioada octombrie 2023 – februarie 2024 de la 95 de adolescenți cu vârste între 10 și 19 ani, folosind metoda focus grupului.

Material dezvoltat în cadrul proiectului “Crearea unui model funcțional de intervenție pentru Sănătate Mintală și Sprijin Psihosocial – SMSP pentru copii și adolescenți” finanțat de UNICEF și implementat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei.

Descarcă documentul aici: