
Analiza nevoilor de sănătate mintală și sprijin psiho-social din perspectiva cadrelor didactice
Raportul analizează perspectivele cadrelor didactice asupra sănătății mintale (SM) a adolescenților, expune nevoile și recomandările lor pentru îmbunătățirea sprijinului în școli și în comunitate.
Nevoile identificate cu prioritate sunt:
- Resurse umane pentru consiliere și sprijin psihologic în școli: Cadrele didactice consideră esențială creșterea numărului de consilieri școlari și prezența unui psiholog în fiecare școală. În prezent, un consilier acoperă un număr prea mare de elevi, ceea ce limitează eficiența serviciilor.
- Adaptarea programei școlare: Este necesară includerea orelor de educație psiho-emoțională, educație fizică și artă, pentru a ajuta adolescenții să gestioneze emoțiile și să-și dezvolte abilități de viață sănătoase.
- O mai bună colaborare cu părinții: Relația cadrelor didactice cu părinții este tensionată; se recomandă programe de psiho-educație pentru părinți pentru a crește sprijinul familial în dezvoltarea emoțională a adolescenților.
- Formarea cadrelor didactice: Pregătirea inițială și continuă a cadrelor didactice în domeniul SM este o necesitate, atât pentru identificarea problemelor la elevi, cât și pentru gestionarea propriilor dificultăți emoționale, precum burnout-ul.
- Sprijin pentru adolescenții cu CES și vulnerabili: Cadrele didactice solicită o echipă multidisciplinară (psihiatru, psiholog, logoped) și mai multe resurse adaptate pentru adolescenții cu cerințe educaționale speciale.
Recomandările formulate de cadrele didactice vizează:
- Creșterea numărului de consilieri și psihologi școlari pentru a reduce presiunea de pe consilierii existenți și a oferi sprijinul necesar adolescenților.
- Introducerea unor programe educaționale pe teme de sănătate mintală, educație fizică și artistică pentru a promova SM și dezvoltarea personală a adolescenților.
- Implementarea unor inițiative de colaborare între cadre didactice și părinți pentru a consolida starea psiho-emoțională al elevilor.
- Formarea continuă a cadrelor didactice, asigurându-le acces la ateliere gratuite și resurse specializate.
Fundația Romanian Angel Appeal, cu sprijinul Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei a colectat datele în perioada octombrie 2023 – februarie 2024 de la 38 de cadre didactice, române și ucrainene, care predau elevilor din ciclul gimnazial și liceal. Cadrele didactice române au fost recrutate din sistemul public de învățământ, cele ucrainene de la centrele de învățare (learning hubs) organizate în București pentru elevii refugiați din Ucraina.
Material dezvoltat în cadrul proiectului “Crearea unui model funcțional de intervenție pentru Sănătate Mintală și Sprijin Psihosocial – SMSP pentru copii și adolescenți” finanțat de UNICEF și implementat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei.