
Analiza nevoilor de sănătate mintală și sprijin psiho-social din perspectiva specialiștilor
Raportul reflectă opiniile și recomandările specialiștilor intervievați din București despre nevoile adolescenților privind bunăstarea lor emoțională și psihologică.
Principalele nevoi identificate de respondenți sunt:
- Serviciile existente să fie accesibile și suficiente: Există o cerere ridicată pentru servicii de consiliere și psihoterapie accesibile și confidențiale în școli și în comunitate. Există și nevoia unor echipe multidisciplinare (psiholog, psihiatru, asistent social) care să ofere sprijin continuu.
- Educație psiho-emoțională pentru adolescenți: Specialiștii evidențiază necesitatea unor programe educaționale care să abordeze sănătatea mintală, bullying-ul, consumul de substanțe și relațiile digitale. Acestea ar trebui integrate în școli, pentru a ajuta adolescenții să gestioneze mai bine emoțiile și riscurile comportamentale.
- Colaborare inter-instituțională: Este necesară o colaborare mai strânsă între școli, instituții medicale și autorități locale, pentru a oferi un cadru de sprijin integrat pentru sănătatea mintală a adolescenților.
- Reducerea stigmei asociate problemelor de sănătate mintală: Campaniile de informare și sensibilizare sunt esențiale pentru reducerea stigmei legate de sănătatea mintală, adresându-se în mod special adolescenților, părinților și cadrelor didactice.
Specialiștii intervievați recomandă cu prioritate:
- Extinderea și finanțarea corespunzătoare a serviciilor de sănătate mintală: Crearea de centre/servicii de sănătate mintală accesibile și gratuite, atât în școli, cât și în comunitate.
- Introducerea educației psiho-emoționale în programa școlară și formarea continuă a profesorilor pentru a sprijini adolescenții în dezvoltarea unei sănătăți mintale solide.
- Crearea unor spații sigure pentru adolescenți, precum hub-uri de tineret și locuri de socializare în școli și comunitate, unde să își poată dezvolta interesele și abilitățile într-un mediu pozitiv.
- Formarea părinților pentru a-i ajuta să dobândească competențe de sprijin psiho-emoțional al copilului și adolescentului.
Fundația Romanian Angel Appeal, cu sprijinul Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei a colectat datele în perioada octombrie 2023 – februarie 2024 de la 32 de specialiști în domeniile educație, sănătate și servicii sociale, folosind metoda interviului semistructurat.
Material dezvoltat în cadrul proiectului “Crearea unui model funcțional de intervenție pentru Sănătate Mintală și Sprijin Psihosocial – SMSP pentru copii și adolescenți” finanțat de UNICEF și implementat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei.