Profesor la timpul viitor – Tendințe și modalități de pregătire pentru viitor
Foresight: Cum ne pregătim pentru viitor?
Materialul de față reprezintă o prospectare a viitorului cu privire la sfera educațională din perspectiva cadrelor didactice. Foresight este un proces care presupune formarea unei viziuni participative despre viitor, proiectarea strategiei pe termen lung și a proceselor de susținere ale leadershipului.
Foresight echipează organizațiile și profesioniștii cu instrumentele și resursele necesare pentru a înțelege schimbările din mediul extern, pentru a pune întrebări provocatoare, a contesta logica dominantă și a testa ipotezele. Prospectiva nu ține de precizie sau predicții. Mai degrabă, recunoaște și ia în considerare existența incertitudinilor, permițând gândirea de alternative strategice și planificarea mai multor moduri posibile în care viitorul ar putea arăta.
Implementat de Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Asociația de Psihoterapii Cognitiv-Comportamentale din România (APCCR) și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (F.E.D.R.A.), proiectul „Profesori Pregătiți – Profesori Motivați” a avut ca obiectiv general dezvoltarea, prin formare continuă, a competențelor și abilităților cadrelor didactice, personalului de sprijin și echipelor manageriale din 13 școli speciale și de masă, în vederea creșterii calității educației și creșterii incluziunii sociale pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (CES).
Proiectul a pornit de la premisa că diversificarea şi îmbunătăţirea metodelor de predare, adaptarea acestora la nivelul de dezvoltare al copiilor şi utilizarea de către cadrele didactice a noilor tehnologii în actul predarii, pot creşte şansele de incluziune ale copiilor cu CES în învăţământ. Astfel, programul de formare adresat cadrelor didactice organizat în cadrul proiectului a fost acreditat de Ministerul Educației cu 25 credite profesionale transferabile pentru 100 de ore de formare continuă față în față și la distanță.
Poți afla mai multe descărcând documentul de mai jos.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.