Studiu privind nevoile de servicii în rândul părinților copiilor și tinerilor cu TSA
Prezentul studiu are la bază studii de caz – interviuri în profunzime cu părinți de copii diagnosticați cu TSA, care accesează servicii de terapie – și o anchetă sociologică pe bază de chestionare. Chestionarele au fost aplicate în perioada noiembrie – decembrie 2014, cu sprijinul a 9 ONG-uri și 10 DGASPC-uri din țară ce oferă servicii terapeutice copiilor cu autism.
Studiul a implicat aparținători ai copiilor cu TSA cu vârsta între 0 – 4 ani (26%), 5 – 9 ani (47%), 10 -14 ani (20%), peste 15 ani (7%). Părinții participanți au fost cu precădere persoane tinere 36 – 40 ani (66%), din mediul urban (83%), cu studii liceale și universitare (60%). Din perspectiva autoevaluării resurselor, 70% dintre participanți consideră că nu au o situație materială prea bună dar se descurcă. 17% dintre participanții la studiu trăiesc în mediul rural, fapt ce evidențiază posibilitățile limitate de terapie pentru persoanele cu autism care locuiesc la țară.
Studiu realizat în cadrului proiectului „Întărirea serviciilor de consiliere și suport la nivel local pentru părinții copiilor și adolescenților cu TSA (tulburare de spectru autist)”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Poți afla mai multe descărcând documentul de mai jos.