![România pe scena globală a schimbării: transformând comunități prin metodologia Design for Change](https://raa.ro/wp-content/uploads/2024/11/Poze-site-nou-RAA-8.png)
România pe scena globală a schimbării: transformând comunități prin metodologia Design for Change
De la local la global: cum sunt schimbate comunități prin metodologia Design for Change
Între 20 și 24 noiembrie, delegația Design for Change România, formată din 5 eleve, profesoara lor și 2 reprezentante ale Fundației Romanian Angel Appeal, a făcut cunoscută povestea schimbării, a empatiei și a implicării în comunitate pe scena globală din Dubai, primind în același timp inspirație de la copii și profesori din întreaga lume.
Design for Change (DfC), fondată în India de Kiran Bir Sethi, este o mare mișcare globală dedicată copiilor și tinerilor, activă în peste 72 de țări. Prin metoda „Feel, Imagine, Do, Share” (Simte, Imaginează, Acționează, Împărtășește), copiii identifică probleme comunitare, creează soluții și implementează schimbări, devenind agenți ai transformării.
În România, Fundația Romanian Angel Appeal a provocat 24 de profesori să adopte metodologia DfC, rezultând 13 povești ale schimbării înscrise pe website-ul dedicat, https://stories.dfcworld.org/ și prezentate la București pe data de 6 septembrie.
Dintre cele 13 înscrise în competiție, una a avut oportunitatea de a fi făcută cunoscută pe scena globală, la întâlnirea anuală a țărilor partenere Design for Change. Organizată în 2024 în Dubai, Be The Change Celebration (tr. en ”Celebrarea: Fii Schimbarea!”) a reunit peste 200 de participanți, copii, profesori și vizionari din 40 de țări.
Proiectul „Câinii vagabonzi”, realizat de 5 eleve din Pleșești, județul Suceava, a pornit de la problema agresivității câinilor străzii și a condus la o campanie de informare care a inspirat comunitatea să ia măsuri.
Timp de patru zile pline de energie și emoție, delegația Design for Change România a avut ocazia să împărtășească bune practici, să se inspire și să descopere puncte comune într-o diversitate culturală remarcabilă. Nu doar că au avut oportunitatea de a-și spune povestea pe scena globală, dar au luat parte la schimburi de experiență, în ciuda barierelor lingvistice, descoperind cum metodologia FIDS poate fi aplicată în diferite contexte.
Două dintre aceste zile au fost organizate aproape integral de către copii, elevi de gimnaziu și liceu ai școlii gazdă – GMS Modern Academy. Astfel, vocea tinerilor a fost amplificată, făcându-se auzită prin poveștile schimbării, momente artistice, discuții pline de inspirație și activități de educație non-formală.
„Am descoperit Design for Change acum trei ani și am implementat procesul „Simte, Imaginează, Acționează, Împărtășește” atât în școală, cât și în viața de zi cu zi. Experiența mi-a oferit ocazia să cresc, să învăț și să colaborez pentru a aduce schimbări, atât la nivel local, cât și global.” declară Danisha, eleva de 16 ani și președinta Consiliului Elevilor, care a organizat și coordonat două zile de Celebrare în cadrul Be the Change.
Cu idei care schimbă viitorul s-au întors cele cinci eleve din satul sucevean Pleșești, dar și cu motivația de a continua implementarea soluțiilor practice în școală, având sprijinul profesoarei lor, care își propune să promoveze beneficiile metodologiei FIDS mai departe.
„Ne dorim să creștem o comunitate de profesori care să își asume rolul de facilitatori în relație cu elevii, să îi ajute să-și găsească vocea și curajul, să îi încurajeze să exerseze empatia și să îi susțină în demersul de a produce schimbarea în comunitatea lor.” declară Adela Tarpan, manager de dezvoltare la Romanian Angel Appeal.
Fundația Romanian Angel Appeal își dorește să susțină în continuare copiii să-și facă vocea auzită, promovând educația bazată pe implicare și creativitate. În ianuarie 2025, o nouă serie de cursuri va fi lansată pentru cadrele didactice, care vor avea oportunitatea de a face cunoștință cu metodolofia FIDS, iar în noiembrie 2025, una dintre poveștile schimbării va putea să răsune cu aceeași forță pe scena globală, la Summitul din Tokyo.