Limba română ca a doua limbă, predată intensiv

Ne-am „furișat” puțin în ultimele bănci. Am participat la orele de predare a limbii române ca a doua limbă, în mod intensiv, în proiectul-pilot pe care îl implementăm împreună cu RAF.

Pe tabla electronică din clasa elevii completează verbele care lipsesc din propoziție, ca acestea să aibă sens. Oana Constantinescu, profesoara lor de limba română din martie 2023, observă deja multe progrese la copiii ucraineni. Ei și-au îmbogățit limba română, modul în care se exprimă, dar și cum scriu și citesc.

Pentru copii care nu au mai lucrat deloc cu limba română e un progres. Pentru ea, propunerea de a trece de la predarea limbii noastre refugiaților adulți, la predarea limbii române refugiaților copii a venit ca o provocare și exact la momentul potrivit.

A simțit că se poate baza pe micuți să exploreze un domeniu total nou. Provocări sunt multe în munca cu copiii, și aici Oana încearcă să le facă față: să le păstreze atenția, să nu vorbească între ei, să nu se uite în telefon.

„Eu vreau să fim prieteni, dar să înțelegeți că eu sunt profesoara, iar voi sunteți elevii. Sunt aici să vă ajut!”

La început, cei mici au fost un pic distanți pentru că nu știau exact cine este Oana, dar pe parcurs – câteva săptămâni, maximum o lună – s-au apropiat.

Oana ne povestește două momente care i-au conectat cel mai mult. Când Olga, profesoara coordonatoare, le-a spus micilor refugiați ucraineni că este ziua ei.

Elevii au văzut că le-a adus o cutie de bomboane, dar nu au știut ce se întâmplă. Când au înțeles, i-au cântat în limba română – Oanei i s-a făcut pielea de găină și acum când și-a amintit – și în limba engleză.

De 1 Iunie băieții au venit și au îmbrățișat-o pentru că le-a dăruit mingi, dulciuri și alte cadouri. În plus, la sfârșitul orelor mai sunt elevi care, uneori, îi spun: „Mulțumesc foarte mult, Oana, mulțumesc!”.

AAcest gest o emoționează tare: „Atunci când văd feedback-ul strict de la ei, în puține cuvinte, ei pot să mă întărească mai mult decât aș primi un feedback constructiv de la un adult”, încheie Oana.

40 de copii ucraineni cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani învață limba română ca a doua limbă într-un proiect pilot început anul acesta, folosind tehnica ESOL (tr. en. Engleza pentru vorbitori de alte limbi).

 

La final, proiectul vine și cu o propunere de structură instituțională capabilă să răspundă provocării naționale de integrare prin eforturi lingvistice.