Rebuilding Hope and the Future – Explorând Solidaritatea și Compasiunea

În vara lui 2023, 35 de tineri din 6 țări au venit în București pentru a participa la un schimb de tineret, pentru a explora împreună întrebarea: 

Cum pot să reconstruiască speranța și viitorul într-o Europă post-Covid și afectată de conflicte?

Schimbul de experiență al tinerilor este o activitate finanțată prin programul Erasmus+. 

Timp de o săptămână, tinerii din Albania, Armenia, Georgia, Moldova, Ucraina și România au explorat și dezvoltat activități de consolidare a păcii și de creștere a sănătății mintale.

Prima zi a fost dedicată cunoașterii și inter-cunoașterii, iar așteptarea participanților a fost înlocuită cu entuziasmul primelor întâlniri. 

Pe parcursul săptămânii, ei au participat la numeroase activități și discuții, au explorat subiecte sensibile precum migrația și conflictele, au împărtășit povești personale și culturale, și au creat legături puternice între ei. 

A fost cu multe momente pline de râs, dar și plâns, seri interculturale, dans, pictură și reflecție profundă.

Pentru tineri, această săptămână a fost despre descoperirea conexiunilor care ne unesc și despre deschiderea de a asculta și de a învăța unii de la alții. 

În final, au marcat Ziua Mondială a Refugiatului printr-o mini-campanie online, aducând în discuție problemele cu care se confruntă noii veniți într-o țară străină – pentru asta, au folosit arta ca mijloc de expresie și sensibilizare.

Tablourile lor au fost o reflecție emoționantă a experiențelor acestor comunități vulnerabile și a necesității de empatie, compasiune și angajament pentru pace.

Tinerii au plecat acasă cu inimi și minți deschise, cu noi prieteni și cu dorința de a continua să reconstruiască speranța și viitorul, fiecare în propriul său colț al lumii.