Spațiul safe pentru atunci când vrei doar să-ți trăiești adolescența

Spațiul Safe din Centrele de Tineret, cum este și  Youth Hub by Romanian Angel Appeal, adresează trecutul, prezentul și viitorul adolescenților.

Ne propunem să aflăm de ce sunt utile în dezvoltarea tinerilor.

De asemenea, fondatorul PoveȘTIM, Ana-Maria Anghelescu, ne va povesti cum a încercat să creeze un spațiu sigur în timpul activităților pe care le-a ținut încă de la inaugurarea Hub-ului și să normalizeze trăirile emoționale și libertatea fiecărui tânăr de a și le exprima.

Centrele de tineret în lume

Avem Youth Centers (tr. centre de tineret) dezvoltate de guverne sau fundații (chiar și în parteneriat public-privat) în Estonia, Suedia, Danemarca, Grecia, Australia, Marea Britanie, SUA și în multe alte țări. 

Ele le oferă adolescenților resurse din domenii diverse, de la sănătate mintală și binele social, la educație și dezvoltarea abilităților, inclusiv pregătire profesională, consiliere și acces la resurse educaționale. Centrele de tineret se poziționează ca răspuns la nevoile specifice ale tinerilor.

După jumătate de an de activitate la Biblioteca Națională a României, a devenit destul de clar pentru noi că există nevoia unui spațiu permanent. 

Însă, înainte de a pune întrebarea unde ar trebui să fie acest spațiu, am început să cercetăm cum ar trebui să arate un centru de tineret.

În octombrie 2022, o echipă formată din 8 lucrători de tineret a pornit într-o vizită de studiu în Estonia, vizitând 17 centre de tineret în 5 zile, acoperind toate regiunile țării. 

Diversitatea și flexibilitatea centrelor au furnizat o gamă bogată de elemente și lecții din care colegii noștri au extras informații valoroase. 

De exemplu, au învățat despre celebrele reguli ale Hub-ului: „ne descălțăm la intrare” și „your mother doesn’t live here, so clean after yourself!” (adică „mama ta nu trăiește aici, așa că e necesar să faci curat în urma ta!”).

De asemenea, au observat modul în care spațiul este organizat, identificând elementele cheie, precum mesele de biliard și ping-pong sau consola Xbox, și au înțeles metodologia Open Youth Work.

La Youth Hub conectăm tinerii cu alți tineri

Încă de la început ne-am propus ca Youth Hub să fie un spațiu sigur pentru adolescenți, cu un accent important pe dezvoltarea socio-emoțională a acestora. 

La Hub, tinerii români și ucraineni se pot întâlni cu alți tineri, pot construi relații sociale sănătoase și pot învăța să comunice și să colaboreze. 

Aici am (re)descoperit empatia, încrederea în sine și modalități de gestionare eficientă a stresului. Iar, mai presus de toate, aici găsim sentimentul de apartenență.

Așa cum am aflat de la ei, în viețile tinerilor refugiați ucraineni elementele care dor cel mai tare sunt  izolarea socială și singurătatea. Pas cu pas, am construit o comunitate.

Adolescenții pot lua decizii informate

Continuăm să le oferim participanților de la Hub resurse ce pot contribui la creșterea rezilienței și la pregătirea lor pentru tranziția către viața de adult. 

Partenerii noștri de drum și lucrătorii de tineret ne-au ajutat să vorbim pe limba adolescenților.  Tinerii au prins încredere în youth worker-ii (tr. lucrători de tineret) noștri și au devenit prieteni. 

Simt că au pe cine să se bazeze și că oricând, cel puțin un adult, este acolo pentru ei. În sine, parte din lucrătorii de tineret nu sunt mult mai mari ca vârstă față de participanți și poate acest lucru îi leagă și mai mult.

Călătoria fondatorului PoveȘTIM alături de tinerii de la Youth Hub

Spațiul Safe a început la Biblioteca Națională a României. Ana-Maria Anghelescu la primele ateliere împreună cu tineriiCu excepția scurtelor pauze, Ana-Maria Anghelescu, fondatoarea PoveȘTIM, a fost prezentă săptămânal la Youth Hub, aducând cu ea metoda educațională PoveȘTIM, axată pe dezvoltarea cognitivă, afectivă și socială prin poveste, artă și joc.

Ana-Maria lucrează de 10 ani în domeniul educației nonformale ca trainer, facilitator și coordonator de programe, iar propunerea de a colabora cu Youth Hub a primit-o de la colega noastră, Andreea Negoi, pe atunci coordonatorul centrului. 

Andreea cunoștea tipul de intervenție și programele educaționale pe care le oferă Ana-Maria, iar după ce i-a prezentat „meniul de activități” (fiindcă printre primele teme chiar a folosit această metaforă pentru a afla care sunt preferințele și nevoile adolescenților), la scurt timp a început activitatea, la Biblioteca Națională.

Am mizat pe dezvoltarea tinerilor români voluntari 

În acel spațiu din apropierea Pieței Unirii, ne-au fost alături și voluntari români. Am mizat pe dezvoltarea lor oferindu-le ocazia de a încerca, de a greși și de a o lua de la capăt.

Ana-Maria își amintește primele interacțiuni cu tinerii români voluntari ai Youth Hub-ului: „Erau dornici să se implice și să ajute, dar în același timp, dornici să interacționeze cu o altă cultură”.

Trepat, facilitatorul a încercat ca prin ghidaj minimal, fără a judeca, să creeze un spațiu în care fiecare să-și descopere resursele și punctele forte.

Sper că au învățat lucruri de folos pe care să le aplice în viețile lor”

La primele ateliere, Ana-Maria a observat că adolescenții ucraineni manifestau comportamente ce indicau hipervigilența. Nici nu e de mirare: un context dur care i-a adus într-o cultură nouă, departe de casă, de prietenii și temându-se pentru ei și cei dragi lor.

A încercat, pas cu pas, să creeze un spațiu sigur în timpul activității, apoi să normalizeze trăirile emoționale și libertatea fiecăruia de a și le exprima.

În același timp, adresa nevoile specifice oricărui adolescent: de creare a propriei identități, de afirmare, de afiliere, autonomie. „Sper că au învățat lucruri de folos pe care să le aplice în viețile lor: gestionarea emoțiilor, comunicare non-violentă, gândire critică, exprimare creativă și ludică”, afirmă Ana-Maria.

Specific, facilitatorul a desfășurat ateliere de dezvoltare socio-emoțională prin artă și joc. Ea enumeră câteva activități, însă au fost multe altele de interes pentru adolescenți fiindcă rămâneau peste timpul alocat ca să mai vorbească. 

Primul exemplu este atelierul de boardgames – care a plecat de la o nevoie pe baza căreia au construit propriul lor joc. Apoi, jocurile de improvizație teatrală au avut un efect dublu: i-au amuzat teribil, dar au permis să exprime anumite trăiri pe care poate altfel nu le-ar fi putut exprima.

„Am explorat și teme care vizează abordarea strategică a propriei vieți: vizualizarea propriilor obiective pe termen lung și etapizarea lor în pași mici și constanți, gestionarea timpului și accountability buddy”.

Ce i-a adus facilitatorului lucrul cu adolescenții de la Youth Hub

Ana-Maria Anghelescu folosește un singur cuvânt pentru a-i descrie pe adolescenți: minunați! Dar care au fost lucrurile pe care le-a învățat de la ei? 

„În viață, toți cei cu care te întâlnești oferă o lecție; am învățat că puterea de adaptare și reziliența omului reprezintă un potențial care nu se epuizează atât de ușor – mai ales când ai alături un grup de oameni care să te susțină!”, spune Ana-Maria.

Poate cel mai grăitor feedback de la tineri a constat în „întrebările pe care le aduc, deschiderea pe care o au în a-mi povesti din viața lor – bucurii și obstacole, faptul că se simt în largul lor, participă și își dau voie să descopere lucruri despre ei și ceilalți în mediul creat de ateliere”, crede Ana-Maria.

Distracție cu sens

În 2023, tinerii români și ucraineni au participat la diverse activități. De exemplu, în timpul verii, adolescenții ucraineni de la Youth Hub au acceptat provocarea unui proiect Erasmus Youth, în care au examinat situația refugiaților și migranților.

Ulterior, au împărtășit perspectiva lor cu lumea într-o activitate de conștientizare organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților.

Distracția are o „casă”. De la comenzi serioase de pizza și seri de filme, la evenimente precum karaoke, dans și quiz-uri, plus facilități precum sala de biliard, jocuri de societate și PlayStation, Youth Hub by Romanian Angel Appeal reprezintă spațiul sigur pentru a trăi adolescența în voie.

Urmăriți activitatea Youth Hub pe pagina de Instagram. Află mai multe despre Youth Hub citind articolele noastre mai vechi. 

Ne puteți susține activitatea printr-o donație.