Un centru dedicat tinerilor din Ucraina deschis în București

Fundația Romanian Angel Appeal (RAA), prin susținerea UNICEF și Norwegian Refugees Council (NRC) și în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, a deschis în București un centru de activități dedicat tinerilor afectați de războiul din Ucraina – ”Ukrainian Youth Hub”. Centrul funcționează în fiecare zi de marți și joi, în intervalul 16:00 – 20:00, în Ludoteca aflată la Mezaninul Bibliotecii.

Este cel de al treilea centru dedicat minorilor refugiați din Ucraina pe care Fundația RAA îl deschide în colaborare cu parteneri locali și internaționali.

Acest spațiu a apărut din nevoia declarată a părinților și a adolescenților de a socializa, de a-și face prieteni noi și de a lua parte la activități interactive și recreative. Astfel, centrul de tineret combină atelierele de educație non-formală și crează un spațiu sigur în cadrul Bibliotecii Naționale a României, unde adolescenții pot socializa și își pot dezvolta abilitățile socio-emoționale, creative și lingvistice.

Curând, în alte spații ale Bibliotecii Naționale, vor avea loc lecții gratuite de limbă engleză și română.

Mă bucur că echipa RAA, cu susținerea UNICEF, Norwegian Refugees Council (NRC) și în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, a reușit sa facă acest proiect sa prindă viață. Adolescența poate să fie perioadă dificilă, iar tinerilor refugiați din Ucraina le este cu atât mai greu într-o țară străină, fără prieteni, cu tații pe front, cu mii de incertitudini care par desprinse dintr-o distopie.

Știu că e abia începutul, săptămâna aceasta am spart doar gheața, căci va fi o vară plină de activități dedicate tinerilor, copiilor și părinților afectați de războiul din Ucraina, în care sperăm să îi ajutăm să își recapete încrederea în ei și în umanitate.” – Silvia Asandi, Director General al Fundației Romanian Angel Appeal

Adolescenții au participat cu entuziasm la primele zile de activități, în care partenerii și-au propus să îi cunoască mai bine, pentru a putea adapta atelierele viitoare intereselor lor. În săptămânile ce urmează, sunt așteptați peste 400 de tineri refugiați din Ucraina cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani în spațiile Bibliotecii Naționale a României.

În vremuri grele, este cu atât mai important să ne îndreptăm gândurile către viitor și grija către generația tânără. Tineri care au trecut prin momente grele, de neimaginat cu puțin timp în urmă, au nevoie de un mediu în care să se simtă în siguranță și, mai ales, să își desăvârșească educația. Nu putem schimba istoria, însă putem ajuta acești tineri să înțeleagă lecțiile acesteia. Și unde se poate face mai bine acest lucru, dacă nu în Biblioteca Națională?”, a declarat domnul Adrian Cioroianu, Director general al Bibliotecii Naționale a României.

Eforturile Fundației RAA pentru susținerea copiilor, tinerilor și familiilor refugiate din Ucraina vor continua, o componentă importantă în activitate fiind aceea de integrare socio-educațională.

De 32 de ani, Romanian Angel Appeal lucrează pentru îmbunătățirea calității vieții tinerilor și copiilor aflați la risc de excludere socială prin acțiuni sustenabile în 3 domenii cheie: sănătate, educație și asistență socială.

Află mai multe despre activitatea centrului de tineret urmărindu-ne pagina de instagram @youthhub_raa.

Susține activitatea Youth Hub-ului printr-o donație AICI.