Youth Hub sau divizia de tineret a Fundației Romanian Angel Appeal, care apropie tinerii și îi ajută să se dezvolte

De mai bine de un an, Fundația Romanian Angel Appeal, împreună cu NRC – Consiliul Norvegian pentru Refugiați, și cu partenerii săi, oferă tinerilor din București contexte de socializare, creștere și procesare a provocărilor din adolescență și tinerețe la Youth Hub.

Încă de la început, centrul de tineret și-a propus să devină un spațiu sigur – la acel moment pentru adolescenții ucraineni a căror provocare era procesarea traumei războiului.

Cu ateliere de educație non-formală, integrare lingvistică și diferite contexte de socializare, centrul a început ușor să crească, forma sa finală fiind puternic inspirată de modelul estonian.

Odată cu mutarea în noua casă de pe Strada Tunari nr. 16, centrul capătă o valență diferită și se transformă în divizia de tineret a Fundație RAA, cu activități, ateliere, programe și alte asemenea cu, pentru și despre tineri, indiferent de naționalitate.

„Să lucrez la Hub mi-a dat un sentiment de apartenență și m-a făcut să mă simt văzută. De asemenea, mi-a permis să evadez puțin din situația actuală din Ucraina. Aștept cu nerăbdare să vin, pentru că învăț mereu ceva nou, de exemplu despre abilitățile mele creative și cele de social media.

Ce îmi place să fac la Hub este să să sprijin tinerii care vin aici și să le dau același sentiment de apartenență la Hub ca și mine.” – Nadia Sobh, Youth Worker (en. Lucrător de tineret)

Youth Hub by Romanian ANgel Appeal. Tineri la Atelier

Youth Hub by Romanian Angel Appeal. Tineri la Atelier

În primele luni ale anului 2023, pe lângă ateliere zilnice de educație non-formală, au avut loc și vizite de studiu, întâlniri, reuniuni (fie cu membrii societății civile, fie cu lucrători de tineret naționali sau internaționali), întâlniri de lucru (inclusiv întâlniri de lucru ale jurnaliștilor ucraineni), aniversări sau evenimente tematice (precum aniversarea de un an a centrului).

Pe lângă toate acestea, se crează o rețea de prietenie, solidaritate și suport, căci încurajează constant tinerii să iasă din zona de confort, îi provoacă, dar îi și susțin, alături de ei fiind constant alți tineri, anume lucrătorii de tineret ai Fundației sau voluntarii.

„Am înțeles că am construit ceea ce ne-am propus într-o după-amiază, foarte recent, când am văzut la Hub un puști completând o scrisoare de intenție pentru facultate la un calculator, două tinere pregătind sandvișuri în colțul opus și discuții animate pe canapea, asemănătoare atelierelor de debate. La subsol, se desfășura un campionat de biliard.

Ce m-a bucurat cel mai mult a fost autonomia și libertatea de exprimare și alegere pe care o arăta fiecare dintre cei prezenți acolo – anul trecut, tinerii se temeau cumva să ocupe spațiul și să se exprime.

Astăzi, sunt prezenți nu doar în viețile lor. Anxietatea de la început a căpătat ușor o nouă formă și e uimitor cât de mult reușesc să se deschidă, odată ce ajung aici” – Simina Dumitrache, personal din centrul de tineret.

Pe lângă componenta de integrare prin dezvoltarea competențelor cheie pentru care militează echipa Fundației RAA ce gestionează Youth Hub-ul, un accent important este pus și pe dezvoltarea abilităților prin cursuri acreditate, precum cele lingvistice sau cursuri ECDL.

Până la finalul acestui an, 75 de tineri ucraineni vor beneficia de cursuri gratuite de limbă română și limbă engleză și 60 de tineri ucraineni vor obține un certificat de recunoaștere europeană a competențelor de lucru pe calculator prin permisul ECDL.

Urmărește activitatea pe Instagram sau descoperă portretele tinerilor care ne trec pragul.

Susține activitatea printr-o DONAȚIE.