EU POT… Shakespeare – Aripa Schimbării transformă lumea cu pași mici

Puterea lui EU POT a ajuns la 480 de copii din țară și a transformat 24 de școli în locuri mai bune pentru elevi, create de elevi

Este entuziasm. Este curiozitatea de a vedea ce probleme identifică ei și ce soluții vor genera. Au mai fost puși în situația asta, să zicem, de voluntariat. Într-o mică măsură. Este bucurie.

De a le oferi, să zicem acum, fiind clasa a IV-a, încă un proiect bun pentru ei. Neștiind ce se întâmplă mai departe, și alte tipuri de proiecte vor avea în clasele V-VIII.

Este ca un dar. Atunci când am aplicat pe proiect, așa m-am gândit. Este un dar pe care eu îl aduc lor.” spunea Cristina în februarie 2024, la finalul zilelor de formare, în care învăța și înțelegea cum să aplice Metodologia Design for Change.

Parcursul Cristinei și al elevilor ei

De atunci și până acum, cei 25 de elevi pe care îi are la clasă și-au explorat universul școlar, cercetându-i ”punctele fierbinți”, au creat liste, s-au împărțit în echipe, au dezbătut problemele cu care se confruntă și le-au votat în ordinea priorităților lor.

Problema cu care ne confruntăm este că avem nevoie să fim mai toleranți unii cu ceilalți, să ne acceptăm așa cum suntem, deoarece avem tendința să ne judecăm, să râdem de defectele sau greșelile celorlalți.

Elevii discută și dezbat în echipe Punctele Fierbinți din școala lor

Elevii discută și dezbat în echipe Punctele Fierbinți din școala lor

Design for Change îi provoacă pe copii să treacă din actori pasivi la actul care se desfășoară în fața, în regizori iscusiți și atenți, ceea ce au făcut întocmai elevii Școlii Gimnaziale ”Elena Farago” din Craiova atunci când au decis cum vor contura planul de schimbare.

Am discutat despre Shakespeare, deoarece în luna martie trebuiau să citească „Poveștiri după Shakespeare” și unii nu au reușit să înțeleagă firul unor opere. 

Le-am spus că în luna mai va fi la Craiova Festivalul Internațional Shakespeare și una dintre fetițele care au citit cartea a sugerat că am putea pune în scenă o operă.

Ea a sugerat „Romeo și Julieta”, alta „Visul unei nopți de vară”. S-a votat și a rămas a doua. Eu am propus să fie în limba engleză, deoarece au examen pentru intensiv limba engleză în luna iunie, au trac să vorbească și exercițiul ar rezolva poate problema lor. 

Au fost extrem de sceptici, dar proiectul nostru se va numi EU POT… Shakespeare.

Are loc votarea. Elevii ierarhizează problemele cu care se confruntă, votează și aleg o singură problemă pe care să o rezolve.

Are loc votarea. Elevii ierarhizează problemele cu care se confruntă, votează și aleg o singură problemă pe care să o rezolve.

Cum rezolvă Shakespeare problema toleranței la clasă și în școală?

Realitatea este că Shakespeare singur nu o face – nu rezolvă problema.

În schimb, pregătirea piesei, încurajarea spiritului de echipă prin explicarea unor momente și secvențe în pauze colegilor care nu le-au înțeles, regia scenei, lucrul pe script, realizarea costumelor, a decorului și numeroasele repetiții au creat un context în care elevii au fost puși față în față cu limitele lor și tot ei au fost motivați și i-au motivat pe ceilalți colegi să continue.

Să nu renunțe, să lucreze împreună, să se accepte și să celebreze abilitățile fiecăruia dintre ei.

Efectul Fluturelui: bătaia de aripă care schimbă cursul în școală

Și-au împărțit roluri, inclusiv de sufleor și cabiniere, de spectatori și realizatori de recuzită. Toată clasa a fost implicată. Și-au propus să facă un spectacol pentru părinți la finalul anului, surpriză.

Repetiții în aer liber înainte de punerea în scenă. Elevii s-au reunit pentru a discuta și repeta.

Repetiții în aer liber înainte de punerea în scenă. Elevii s-au reunit pentru a discuta și repeta.

În timpul Festivalului Shakespeare am primit vizita unui regizor din SUA și, cu această ocazie, au dat prima reprezentație, cu hârtii în mâini, deoarece nu au reușit toți să învețe replicile. A fost o emoție imensă pentru toată lumea. Eu am plâns. 

S-au descurcat extraordinar, toți copiii. Mai bine de 3 ore toată lumea și-a îndeplinit rolul fără să comenteze sau să își părăsească poziția. Au vorbit cu dezinvoltură cu invitatul din State, despre teatru și nu numai. 

A fost așa de încântat de ei încât ne-a rugat să ne mai întâlnim o dată până ce pleacă din țară. A venit însoțit de un actor de culoare și au repetat experiența în curtea școlii, deoarece după vacanță nu am mai avut spațiu de lucru în școală.

A fost din nou uimitor pentru noi toți ce putere au găsit în ei să interpreteze și să asculte indicațiile domnului american.

Ce se întâmplă mai departe?

Va rămâne trupa de teatru în clasa a V-a! Ce am observat a fost că sunt mai îndrăzneți acum și se respectă mai mult.

Personajul principal era rebelul clasei, mereu în conflict cu cineva și mereu criticat pentru atitudine. Acum este mult mai calm, atât el, cât și restul colegilor, care erau critici față de el.

Un alt băiat era copilul care se opunea mereu oricărei inițiative a celorlalți, care critica mereu pe toată lumea și care s-a opus ideii de teatru, iar la final a fost purtătorul nostru de cuvânt și i-a luat un adevărat interviu invitatului.

Toți copiii s-au implicat! Cei fără rol au ajutat cu decorul, cu costumele, cu recuzita adusă de acasă pentru actori. Au fost responsabili cu aplauzele și au jucat rolul de spectatori entuziaști. Nu e ușor să stai două ore nemișcat, cocoțat pe bancă.

EU POT... Shakespeare! Reprezentație în fața regizorului venit din Statele Unite ale Americii, în timpul Craiova Festivalul Internațional Shakespeare.

EU POT… Shakespeare! Reprezentație în fața regizorului venit din Statele Unite ale Americii, în timpul Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova.

Au existat și două retrageri din piesă. Două fetițe au renunțat pentru că li s-a părut prea greu și s-au simțit lezate când doamna Shakespeare le-a criticat accentul.

Am discutat situația în plen și sper că au înțeles că și eșecul face parte din viață și că nu trebuie să judecăm pe nimeni dacă alege altceva.

Personajul principal a renunțat după primele două repetiții, pentru că în acea oră colegii lui jucau fotbal și el rămânea cu fetele la muncă. Am discutat cu el și s-a întors în piesă, deși i-am spus că e doar alegerea lui. Dar era așa de drăguț cum se uita cu jind când prietenii plecau pe teren.

Fetele au făcut o dublură de script special pentru el, pentru că mereu își pierdea scenariul, fie îl uita acasă, fie se prefăcea că îl uită, doar pentru a se duce la joacă.

S-au mobilizat exemplar cele două fetițe din rolurile principale. Au organizat tot demersul cu conștiinciozitate și, ca urmare, acum fac filmulețe cu regie și roluri prin cartier, pe care vor să le trimită la Oscar.

Aripa Schimbării susține curajul de a-ți depăși limitele și de a-ți face vocea auzită

Copiii Cristinei fac parte din Aripa Schimbării, cei care generează schimbări mici, dar semnificative, în școala lor, în comunitatea lor, pentru ei și colegii lor, toate prin patru pași simpli: simt, își imaginează, realizează și dau mai departe. 

În toamna aceasta vrem să trimitem un grup de elevi împreună cu un profesor să povestească despre reușitele lor la Summitul Global I CAN organizat de Design for Change și să pregătim o nouă generație de cadre didactice care sunt gata să cultive curajul altor 500 de elevi. 

Aripa Schimbării are nevoie de fiecare dintre noi. Are nevoie de tine. 

Donează acum.