Festivalul Non-Formal din Hârșova – Youth Exchange

În inima orașului Hârșova, tineri din 4 țări europene s-au adunat pentru o săptămână plină de descoperiri și aventuri în cadrul unui Youth Exchange dedicat educației non-formale. 

Pentru aceștia, determinarea de a face diferența în comunități marginalizate a fost sursa de inspirație care i-a ghidat într-o călătorie la finalul căreia perspective au fost schimbate perspectivele iar tinerii s-au conectat altfel cu lumea înconjurătoare.

În prima zi a schimbului, au avut loc jocuri de cunoaștere și discuții despre importanța incluziunii și a educației non-formale în crearea de medii de învățare și comunități incluzive. A fost doar începutul unei săptămâni pline de activități interactive și reflecții profunde.

Pe parcursul zilelor ce au urmat, participanții au colaborat pentru a crea și desfășura diverse activități pentru copiii din comunitatea locală hârșoveană. 

Jocurile tradiționale, desenele și aventurile prin labirint au fost doar câteva dintre modalitățile prin care tinerii au folosit educația non-formală pentru a transmite emoția și învățămintele lor.

Un aspect remarcabil al acestui schimb a fost diversitatea lingvistică și culturală a participanților.

Deși vorbeau diferite limbi materne, tinerii au reușit să comunice și să se conecteze în moduri surprinzătoare cu comunitatea locală, folosind limba universală a jocului și a râsului.

Feedback-ul entuziast al participanților reflectă impactul pe care această experiență l-a avut asupra lor. 

„Pentru mine, nou a fost testarea activităților, jucându-ne împreună. Ce am învățat? Să fiu mai prezent în moment, să nu las problemele să ne afecteze, să nu interferăm cu provocările altora. Minunat să lucrăm toți împreună”, a spus unul dintre participanți.

În timp ce tinerii se pregătesc să încheie această săptămână plină de experiențe și învățăminte, este clar că impactul acestui Youth Exchange va continua să se resimtă în viețile lor și în comunitățile în care activează. 

Astfel, prin educație non-formală și colaborare interculturală, ei devin agenții schimbării într-o lume în care solidaritatea și compasiunea sunt elementele-cheie ale progresului și incluziunii sociale.