Tech-Savvy Teens: Imersie în Era Digitală – Youth Exchange

Tech-Savvy Teens: Conquering the Digital Realm sau momentul în care am dat startul celui de al 4-lea Youth Exchange la finalul anului 2023.

Cu energie și curiozitate, ne întâlnim timp de o săptămână cu 35 de tineri internaționali în Complexul Studențesc Tei și analizăm provocările pe care le întâlnim la intersecția dintre adolescență și digitalizare. 

Tinerii au vârste cuprinse între 14 și 16 ani și provin din 5 țări europene: Spania, Italia, Turcia, Polonia, Estonia. Ca de obicei, li se vor alătura și participanți români. 

Sunt atât de faini puștii, încât aproape îi invidiem pe Oana Pasalan și Vlad Gogîltan pentru săptămâna petrecută cu ei.

Într-o epocă în care tehnologia ocupă un loc central în viețile noastre, Youth Exchange-ul a fost conceput ca un spațiu de dezbatere și învățare, unde tinerii să poată explora beneficiile și provocările utilizării tehnologiei moderne. 

Timp de șapte zile, ei au fost implicați într-o varietate de activități non-formale, care au acoperit subiecte precum siguranța online, educația digitală, dezvoltarea abilităților digitale și impactul tehnologiei asupra sănătății mintale.

Printre activitățile desfășurate s-au numărat ateliere interactive, discuții facilitate, jocuri de rol, prezentări video și sesiuni practice de navigare online. 

De asemenea, tinerii au avut ocazia să participe la excursii și vizite la instituții și organizații relevante din domeniul tehnologiei, unde au avut oportunitatea să discute cu experți și profesioniști din industrie.

Un aspect important al programului a fost accentul pus pe promovarea unui comportament responsabil și etic în mediul online. 

Tinerii au fost încurajați să își împărtășească experiențele și să își dezvolte abilitățile critice în ceea ce privește consumul și producția de conținut digital.

În final, ne-am bucurat să vizităm MINA – Museum of Immersive New Art – primul muzeu de artă imersivă din România, unde arta și digitalul, combinate într-o modalitate atât de interactivă, ne fac să privim viitorul ca la un tărâm plin de posibilități.