Soluții în predarea limbii române copiilor migranți

Soluții și Provocări în Predării Limbii Române pentru Copiii Migranți

După 360 de ore de pilotare a predării limbii române pentru copii nevorbitori și fără limbă de sprijin, ghidul actualizatBine ați venit în România! Ghid Introductiv pentru Profesorii de Limba Română care Lucrează cu Elevii din Familiile de Refugiați, Vol. 2a fost publicat și este disponibil pentru descărcare gratuită online. 

Lansarea a oferit ocazia de a discuta despre limitările și oportunitățile de integrare lingvistică a copiilor migranți.

Între ianuarie 2023 și iulie 2024, Fundația Romanian Angel Appeal, susținută de Romanian-American Foundation, a pilotat ghidul de predare a limbii române pentru copiii nevorbitori, colaborând cu patru cadre didactice care au fost instruite de un specialist Fulbright*.

Inițiativa continuă proiectul Centrului pentru Jurnalism Independent, care a dezvoltat inițial ghidul. Versiunea revizuită și volumul doi includ îmbunătățiri bazate pe experiențele practice din clasă.

Feedbackul oferit a avut o pondere decisivă pentru definitivarea acestui manual, având convingerea că este un instrument eficient și prietenos cu toți cei implicați în predarea și învățarea limbii române ca limbă străină.” a spus Ionut Geana – Conf. univ. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București și CS, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române.

Proiectul a oferit și un context pentru realizarea unei cercetări privind integrarea lingvistică a copiilor migranți în România, o tematică ce a făcut mai puțin obiectul unor studii. 

Cele mai importante date de cercetare evidențiază existența unui cadru complex de sprijin. În același timp, studiul identifică numeroase provocări, printre care: 

  • Numărul încă redus de profesori pregătiți și implicați în predarea limbii române pentru copiii și tinerii migranți;
  • Nevoia multiplicării programelor de formare a cadrelor didactice pentru predarea limbii române fără limbă de sprijin;
  • Insuficiența materialelor de sprijin, resurselor de învățare și a materialelor auxiliare;
  • Experiența redusă în utilizarea unor instrumente standardizate de evaluare a competențelor lingvistice dezvoltate; 
  • Nivelurile încă foarte diferite de pregătire și de motivație în grupele de cursanți, ce se accentuează pe măsura derulării programelor de limba română;
  • Participarea neregulată și ratele mari de absenteism înregistrate de anumiți cursanți;
  • Impactul experiențelor traumatizante și nevoile suplimentare de sprijin în aria socio-emoțională pentru copiii refugiați

În calitate de pedagogi care sprijină elevii refugiați, este important să ne amintim că aceștia sunt persoane care au ajuns într-o țară străină, în acest caz, România, ca urmare a războiului, a violenței și/sau a persecuției. Ei au fost strămutați cu forța, ceea ce înseamnă că nu au avut altă opțiune decât să își părăsească țara. 

Experiențele din jurul migrației forțate a elevilor refugiați poartă o istorie de traume, pe care elevii le aduc cu ei în clasă. În calitate de profesor care sprijină acești elevi, este important să vă amintiți că, mai presus de toate, conexiunea umană și empatia sunt cele mai vitale și mai presante nevoi ale elevilor dumneavoastră – orice altceva trebuind să vină pe locul doi.” explică Luis Javier Pentón Herrera, specialist Fulbright și Profesor la Departamentul de Filologie Engleză, Universitatea de Științe Economice și Umaniste din Varșovia.

Recomandările cercetării subliniază necesitatea de a sprijini cadrele didactice prin formarea în metodele de predare a limbii române fără limbă de sprijin și de a constitui o colecție de resurse și materiale de sprijin.

Dincolo de politicile de la nivel de sistem, pregătirea lingvistică are nevoie de o foarte bună coordonare și de resurse la nivelul școlii și la nivel local. 

Relația apropiată a școlii cu părinții, implicarea personalului de sprijin și multiplicarea experiențelor de succes ale proiectelor integrate (ce oferă concomitent copiilor și familiilor acestora sprijin educațional, dar și asistență în domeniul medical sau socială) sunt pași importanți prin care putem oferi un răspuns adecvat provocărilor identificate mai sus.” subliniază Dr Ciprian Fartușnic, Cercetător principal în cadrul  Centrului Național de Politici și evaluare în Educație, coordonatorul cercetării.  

Instruirea pentru înțelegerea particularităților lingvistice și culturale ale persoanelor refugiate și migrante, cu accent pe dificultățile de adaptare ale persoanelor provenite din zonele de război, este un alt punct de interes regăsit în recomandări, necesar pentru a oferi un sprijin adecvat și eficient în procesul de integrare lingvistică.

Cele două manuale, cu exerciții și activități (individuale, în perechi, în grupuri mai mici sau mai mari), dialoguri din viața de zi cu zi, precum și aspecte ce țin de cultura și civilizația spațiului românesc pot fi consultate gratuit pe website-ul Fundației Romanian Angel Appeal sau la Editura Universității din București

Primul Manual oferă o introducere completă în limbajul și cultura română prin lecții interactive care acoperă subiecte de bază precum alfabetul, saluturile, culorile, naționalitățile, numerele, structura gramaticală de bază, precum și aspecte practice ale vieții de zi cu zi, cum ar fi mersul la piață, la restaurant, și activitățile recreative.

Cel de-al doilea volum oferă o explorare detaliată a vieții de familie, a relațiilor cu animalele de companie și a rutinei zilnice, integrând lecții despre structura familiei, sentimente, activități cotidiene, precum și sporturi și relația cu animalele, toate printr-o abordare educativă și interactivă.

Cu speranța că aceste manuale vor fi folosite pe scară largă, invităm cadrele didactice să le exploreze și să le integreze în activitatea lor.


* Fulbright este un program internațional de schimb educațional sponsorizat de guvernul Statelor Unite, care are ca scop creșterea înțelegerii reciproce între cetățenii Statelor Unite și cei din alte țări. Programul oferă burse pentru studii, predare și cercetare în diverse domenii și este destinat studenților, profesorilor, cercetătorilor și profesioniștilor.